Nyíltan beszélt arról egy szerb veterán, hogy a fegyvercsempészek a magyar határon hozzák be a fegyvereket az EU-ba

A Reuters újságírójának sikerült beszélnie egy szerbiai fegyvercsempésszel, aki részletesen elmesélte, hogyan juttat be fegyvereket illegálisan az Európai Unió területére.

A magát csak Nemacnak nevező szerbtől - állítása szerint - pár száz euróért bárki vásárolhat fegyvert, és Nemac el is rendezi, hogy az áru eljusson a vevőig. Nem ő maga csempészi a fegyvereket, de ismer olyanokat, akikkel ezt meg tudja oldani.

Nemac vallomása azért fontos, mert míg az utóbbi évtizedekben az európai terrorelhárítás legnagyobb aggodalma a bombafenyegetés volt, a november 13-i párizsi terrortámadások megmutatták, hogy egyszerű lőfegyverekkel is hatalmas kárt tudnak okozni a szélsőségesek. Sőt, a Párizsban használt fegyverek közül többről kiderült, hogy Jugoszláviában gyártották őket a nyolcvanas években.

Nemac is a délszláv háborúk veteránja, elmondása szerint katonamúltja is segít neki abban, hogy olcsón tudjon fegyvereket szerezni. De a férfi egy Milan nevű társa segítségével albán és kínai gyártmányú fegyvereket is könnyedén beszerez.

A csempész elmondása szerint rengeteg kis zegzug van egy-egy autóban vagy kamionban, ahol el lehet rejteni egy szétszerelt fegyvert. Sokan például az üzemanyag-tankba rejtik az alkatrészeket.

A legnagyobb nehézség még így is, a schengeni határ észrevétlen átlépése. Nemac elmondása szerint ezt a magyar-szerb határon teszik meg. Ez logikus is, ugyanis Belgrádból Magyarországon át vezet a legrövidebb út az EU belseje felé. (via YahooNews)