Azzal vádolják a Google-t, hogy az iskolás gyerekek internetes viselkedését is követi

INTERNET
2015 december 02., 14:50
comments 66

Bár megígérte a Google, hogy nem fogja követni az iskolás gyerekek böngészési szokását, mégis ezt teszi az Egyesült Államokban  – írja egy panaszban egy érdekvédő szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EEF). A Google is aláírta a többi nagy techcéghez hasonlóan a diákok magánszférájának védelméről szóló nyilatkozatot.

A szervezet szerint a Google for Education nevű szolgáltatáson keresztül gyűjtenek adatokat az iskolás gyerekekről, és ezzel nem csak saját ígéreteiket szegik meg, hanem a szövetségi távközlési törvény (Federal Communications Act) vonatkozó rendelkezéseit is sértik.

Az iskolás gyerekek viselkedésének követéséből nyert adatokat a hirdetések célzásánál és a termékeik fejlesztésénél használják fel.

photo_camera

Külön probléma, hogy a Google igazi cukros bácsiként – és a Microsofthoz hasonlóan – olcsón ad mindenféle digitális eszközöket az amerikai iskoláknak. A cég becslése szerint nagyjából 50 millió diák használhatja a Google for Educationt világszerte, ami már elég nagy alapsokaság az adatbányászathoz.

Alacsony áron adnak az amerikai diákoknak Chromebookokat is – kb. 10 milliót használnak diákok, az EEF szerint amit ott csinálnak, azt mind jelenti az eszköz a Google-nak.

A Google azzal védekezik, hogy összesíti és névtelenül kezeli az adatokat.

(PC World, The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.