Orbán Európa legmeghatározóbb figurája a Politico listáján

POLITIKA
2015 december 02., 09:56
comments 688

Luke Waller képe a Politico cikkében

Idén először rakta össze a Politico magazin európai kiadása, a Politico.eu a legmeghatározóbb európai figurák listáját. A Politico 28-on szerepelnek politikusok, aktivisták és művészek is, 

az első pedig nem más, mint Orbán Viktor.

A lista arról szól, kikre érdemes figyelni most Európában, kiknek van fontos hatásuk országokra, folyamatokra, vagy akár magára az európai identitásra. És épp ez utóbbi miatt választották elsőnek Orbánt, áll az indoklásban.

Nekiment a nyitott határoknak

Egy viszonylag kis ország vezetőjeként a menekültválság közepén ment neki a nyitott határok elvének, és tulajdonképpen az egész hidegháború utáni politikai rendnek. Ez pedig egyesek szerint bátor, mások szerint ártalmas, de az biztos, hogy egyre többen állnak be mögé, különösen a párizsi támadások után.

A “konzervatív bomlasztónak” nevezett Orbán segített ledönteni a berlini falat, most pedig falakat épít, és a kerítésépítéssel átterelte a migránsokról szóló vita középpontját a befogadásról a megállításra.

Nehéz ezt az európai politikusoknak beismerni, de épp a jobboldal talizmánjává vált Orbán volt az, aki betartotta az EU-s szabályokat, amikor nem engedte át csak úgy a migránsokat az ország területén, ahogy Olaszország, Franciaország és Görögország tette hónapokig.

Orbáni szövegek mindenfelé

Az orbáni politika pedig az új norma lett, és orbáni szövegeket lehet hallani egészen különféle oldalakon álló európai politikusoktól, a francia Nemzeti Fronttól kezdve a spanyol Podemoson át az olasz szocialista miniszterelnök Matteo Renzin keresztül a brit torykig, és Amerikában Donald Trumpig.

Írnak arról is, hogy Orbán az illiberális demokrácia felemelkedését is megtestesíti, és nyíltan ugyan nem autoriter rendszert vezet, de ahogy az NGO-kkal, a független sajtóval és az igazságszolgáltatással bánik, azt Putyin és Erdogan is megsüvegelné.

Orbán érzelgősségmentes irányba viszi a politikát, ami lehet, hogy inkább opportunista, mint elvszerű, de egyelőre figyelemfelkeltő, hatékony, és a példája egyre inkább terjed.

Orbánnal egyébként novemberben interjút is készített a lap, akkor mondta azt, hogy minden párizsi terrorista alapvetően migráns.

A listán a második Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa, de szerepel például a belga zenész Stromae és Panti Bliss drag queen aktivista is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt