Orbán Európa legmeghatározóbb figurája a Politico listáján

POLITIKA
2015 december 02., 09:56
comments 686

Luke Waller képe a Politico cikkében

Idén először rakta össze a Politico magazin európai kiadása, a Politico.eu a legmeghatározóbb európai figurák listáját. A Politico 28-on szerepelnek politikusok, aktivisták és művészek is, 

az első pedig nem más, mint Orbán Viktor.

A lista arról szól, kikre érdemes figyelni most Európában, kiknek van fontos hatásuk országokra, folyamatokra, vagy akár magára az európai identitásra. És épp ez utóbbi miatt választották elsőnek Orbánt, áll az indoklásban.

Nekiment a nyitott határoknak

Egy viszonylag kis ország vezetőjeként a menekültválság közepén ment neki a nyitott határok elvének, és tulajdonképpen az egész hidegháború utáni politikai rendnek. Ez pedig egyesek szerint bátor, mások szerint ártalmas, de az biztos, hogy egyre többen állnak be mögé, különösen a párizsi támadások után.

A “konzervatív bomlasztónak” nevezett Orbán segített ledönteni a berlini falat, most pedig falakat épít, és a kerítésépítéssel átterelte a migránsokról szóló vita középpontját a befogadásról a megállításra.

Nehéz ezt az európai politikusoknak beismerni, de épp a jobboldal talizmánjává vált Orbán volt az, aki betartotta az EU-s szabályokat, amikor nem engedte át csak úgy a migránsokat az ország területén, ahogy Olaszország, Franciaország és Görögország tette hónapokig.

Orbáni szövegek mindenfelé

Az orbáni politika pedig az új norma lett, és orbáni szövegeket lehet hallani egészen különféle oldalakon álló európai politikusoktól, a francia Nemzeti Fronttól kezdve a spanyol Podemoson át az olasz szocialista miniszterelnök Matteo Renzin keresztül a brit torykig, és Amerikában Donald Trumpig.

Írnak arról is, hogy Orbán az illiberális demokrácia felemelkedését is megtestesíti, és nyíltan ugyan nem autoriter rendszert vezet, de ahogy az NGO-kkal, a független sajtóval és az igazságszolgáltatással bánik, azt Putyin és Erdogan is megsüvegelné.

Orbán érzelgősségmentes irányba viszi a politikát, ami lehet, hogy inkább opportunista, mint elvszerű, de egyelőre figyelemfelkeltő, hatékony, és a példája egyre inkább terjed.

Orbánnal egyébként novemberben interjút is készített a lap, akkor mondta azt, hogy minden párizsi terrorista alapvetően migráns.

A listán a második Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa, de szerepel például a belga zenész Stromae és Panti Bliss drag queen aktivista is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.