Legalább 14 halott és 14 súlyos sebesült a kaliforniai lövöldözésben

külföld
2015 december 02., 20:07
comments 498

Legalább 14 halálos áldozata és legalább ugyanennyi súlyos sérültje van annak a lövöldözésnek, amit 2-3 támadó követett el egy kaliforniai fogyatékosokat segítő intézményben, azaz egy ott kibérelt teremben tartott hivatalnokbulin – közölte a San Bernardino-i rendőrség.

A "felkészülten érkező", hosszú puskákkal felszerelt tettesek valószínűleg elhagyták a helyszínt egy fekete SUV-ban, közölte a rendőrség.

photo_camera AFP PHOTO/KABC TV

A kaliforniai San Bernardinóban több száz rendőr és rohamrendőr érkezett a helyszínre. A Reuters élő helikopteres közvetítésén látszott, hogy rengeteg sérültet ápoltak a rendőri vonalak mögötti parkolóban.

Egy, az intézményben dolgozó ápoló videóra vette az ostromoló rendőröket:

Először a helyi tűzoltóság jelentette a lövöldözést:

A támadókon állítólag símaszk és mindenféle katonai felszerelés volt, és nem tudni, pontosan hányan voltak. A rendőrség azt mondta hivatalosan, hogy a tettes állig fel van fegyverezve, viszont nem tudni, hogy egyedül, vagy többen vannak-e. A helyszínen voltak tűzszerészek is, meg nem erősített hírek szerint bombát is találtak.

A kamerák előtt beszélő FBI-tisztviselő hangsúlyozta, egyelőre nem tudják, hogy (belső vagy nemzetközi) terrorizmusról van szó.

Miután a rendőrök körbevették a megtámadott intézményt, bejelentették, hogy a helyszíntől öt mérföldre lévő Patton State nevű elmegyógyintézetet is lezárták, vélhetően lövöldözés miatt. Egy közeli bevásárlóközpontban láttak egy terepszínű ruhás, hosszú szakállú férfit, ami miatt kiürítették a helyet.

A lövöldözés az Inland Regional Center nevű, fogyatékosokat segítő civil intézményben zajlott, jelentette a KABC helyi rádió. Először egy konferenciateremben kezdtek lőni egy szemtanú szerint; ezt a termet a körzeti állami tisztviselők bérelték ki egy szünidő előtti bulira. A jelek szerint őket támadták meg.

A helyzetet annyira súlyosnak ítélték, hogy repüléstilalmi zónát jelöltek ki a helyszín felett, a rohamrendőrök pedig ilyen eszközöket is hoztak magukkal:

photo_camera AFP PHOTO/KABC TV/HANDOUT

Az intézmény egyik dolgozója ezt írta sms-ben apjának: "Shooting at my work. People shot." Azaz:

"Lövöldözés van a munkahelyemen. Embereket lelőttek."

A helyi rendőrség gyorsreagálású rohamrendőrei épp a közelben gyakorlatoztak, amikor riasztották őket, így gyorsan a helyszínen tudtak teremni.

Ez a San Bernardino-i lövöldözés helyszíne:

San Bernardino egyébként egy 200 ezres város Los Angelestől 60 kilométerre keletre.

Kevesebb, mint egy hete ölt meg három embert egy férfi, aki egy coloradói abortuszklinikára támadott. De egyébként is nagyon megszaporodtak a tömegmészárlások az Egyesült Államokban:

photo_camera

(AP, Reuters, KABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.