Tényleg London a második legnagyobb magyar város

ZENE
2015 december 02., 15:54
comments 247

Mindenki tudja, melyik a legnagyobb magyar város. A Budapest mögötti sorrenden viszont az utóbbi években vita folyik. A KSH hivatalos adatai szerint az 1,75 millió lakosú fővárost Debrecen követi, az egyetlen magyar megyeszékhely, amelynek, ha csak egy kicsivel is, de 200 ezernél több lakosa van. 100 ezer felett vannak még - ebben a sorrendben - Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza és Kecskemét, Székesfehérvár pedig egy hajszállal alatta.

Az egyre gyorsuló kivándorlás viszont alaposan megkavarhatja ezt a sorrendet. Az biztos, hogy az ország határain kívül a legtöbb magyar állampolgár Londonban él - csak sajnos senki nem tudja, hogy pontosan mennyi. A legtöbb becslés 200 000 köré teszi a számukat, így ott kell lenniük minimum az első három hely valamelyikén.

2013 februárjában a HVG az angol fővárost az ötödik legnagyobb magyar városnak nevezte, egy hónappal később Bajnai Gordon viszont már arról írt, hogy Londont csak Budapest és Debrecen előzik meg. Nem sokkal később, az év júniusában már komolyan felmerült, hogy London a második legmagyarabb város lehet, amit a Dehir.hu-n egy debreceni lokálpatrióta migrációkutató kétkedéssel fogadott.

Az utóbbi két évben az elvándorlás csak fokozódott. 2015 márciusában a Euronews már úgy forgatott riportot a londoni magyar közösségről, mint a Budapest utáni második legnagyobbról.

Nem hagyhatjuk, hogy az igazságot újságírók találják ki, ezért érdemes olyan, megfellebezhetetlen számokat szolgáltató statisztikai nehézfegyverzethez nyúlni, mint például a Spotify.

A népszerű internetes zeneszolgáltó statisztikáinak egy része nyilvános, például az is, hogy egyes előadókat mely városokból hallgatják a legtöbben. Meg lehet például nézni, hogy a Sepultura brazil metálegyüttes bármennyire is népszerű (volt) világszerte, a legtöbben azért Sao Paulóból hallgatják.

Na de mi a helyzet a magyar előadókkal?

A 2014-ben Magyarországon legtöbb lemezt eladó Tankcsapda esetében például ezt mutatja a Spotify:

photo_camera

Hiába az erős debreceni kötődés, hiába a város szinte hivatalos zenekara a Tankcsapda, mégis többen hallgatják Londonban. Nem sokkal, de mivel a demográfiai adatok is 200 000 körüli magyar lakost mutatnak mindkét városra, ez érthető is.

Hasonló a helyzet még egy rakás magyar együttes számait végignézve. A Tankcsapda csak olyan szempontból kuriózum, hogy sok együttesnél Debrecen még csak nem is a harmadik, hanem a negyedik legnagyobb magyar város. A Tankcsapdával egy cipőben csak a Depresszió együttes jár, őket Budapest és London után Debrecenben, Szegeden és Kecskeméten hallgatják a legtöbben.

Debrecen tehát rockváros, más stílusok esetében Budapestet és Londont Szeged követi. Hogy miért van a 40 000 lakossal kevesebbet számláló Szegeden több Spotify-felhasználó, mint Debrecenben, számtalan dologtól függhet a helyi kulturális jellegzetességektől az internetelérés színvonaláig. E cikknek nem ennek boncolgatása a tárgya, hanem együttesek népszerűségének felkutatása. Tehát:

Kispál és a Borz

Budapest-London-Szeged-Pécs-Debrecen

Belga

Budapest-London-Szeged-Debrecen-Pécs

Quimby

Budapest-London-Szeged-Debrecen-Pécs

Budapest Bár

Budapest-London-Szeged-Berlin-Győr

Majka

Budapest-London-Debrecen-Szeged-Pécs

Csík Zenekar

Budapest-London-Szeged-Debrecen-Pécs

Punnany Massif

Budapest-Szeged-London-Pécs-Debrecen

Magna Cum Laude

Budapest-London-Szeged-Debrecen-Pécs

Nem csoda, hogy ezek az együttesek már rendszeresen járnak Londonba koncertezni. Sok ott a rajongó, akiknek ráadásul feltehetően nem jelent komoly kiadást egy koncertjegy megvásárlása.

A Nemzeti Együttműködő Rockénekes, Ákos esetében Budapest-Szeged-London-Debrecen-Pécs a sorrend, az elvándorlás hatása, itt is egyértelműen látszódik.

Érdekes viszont, hogy mintha lenne valamiféle generációs törés a magyar Spotify-hallgatók földrajzi megoszlásában. A fenti lista valamennyi elóadója már évek, esetenként évtizedek óta a pályán van. Az ezeket tinédzserként megszerető generáció az, amely az EU-nak köszönhetően már nekivághatott a kontinensnek szerencsét próbálni. Ha valamivel frissebb előadókat nézünk meg, más a sorrend.

Halott Pénz

Budapest-Szeged-Debrecen-Isztambul-London

Wellhello

Budapest-Debrecen-Isztambul-Szeged-London

Isztambul különös népszerűségére legfeljebb az ott erasmusozó magyar diákok adhatnak magyarázatot, vagy valamilyen különös véletlen egybeesés. London háttérbe szorulása viszont egyértelműen annak tudható be, hogy a Halott Pénz- és Wellhello-rajongók még nem mind elég idősek ahhoz, hogy elköltözzenek a szüleiktől.

Az idősebbek Spotify-szokásait nehéz felmérni, mivel eleve kevesen hallgatnak zenét ilyen érthetetlen modern kütyükön keresztül. A Nagy Generáció kedvenc együtteseinek számai közül a legtöbbet olyan kevesen játszák le, hogy ezekből az adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de mintha itt is előznék a vidéki nagyvárosok Londont. A hatvan feletti arcok a Metro klubból vagy már meghaltak, vagy nem streamelnek zenét, vagy nem találtak munkát külföldön.

Nem könnyű olyan évek óta a pályán lévő, népszerű magyar együttes találni, amely TOP 3-ában egyáltalán nincs ott London. Sőt, elsővonalbéli együttest nem is sikerült. A B-ligában viszont ott van a leginkább seggükön maradó rajongókkal rendelkező:

Kowalsky meg a Vega

Budapest-Debrecen-Szeged-London-Pécs

Hooligans

Budapest-Debrecen-Szeged-London-Miskolc

Irigy Hónaljmirigy

Budapest-Debrecen-Szeged-Győr-London

Olyat pedig már végképp nehéz volt találni, amelynek TOP 5 listáján egyáltalán nincs ott London. Végül három egészen különböző stílusú előadót sikerült, amelynek rajongói pénzért sem mennének az országhatáron túlra:

30Y

Budapest-Szeged-Pécs-Debrecen-Győr

Kis Grófó

Budapest-Szeged-Debrecen-Pécs-Győr

Ismerős arcok

Budapest-Debrecen-Szeged-Pécs-Zalaegerszeg

Végül pedig a legnemzetközibb magyar együttes, amelynek hallgatói a legjobban szétszóródtak az EU-ban:

Fekete Szemek

Budapest-London-Szeged-Stockholm-Göteborg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.