Ki kell adni a Paks II adásvételi szerződéseit

Tbg
környezetvédelem
2015 december 03., 14:12
comments 81

Ki kell adnia a Miniszterelnökségnek a Paksi atomerőmű adásvételéről szóló szerzdősét, közölte a Fővárosi Ítélőtábla döntése után az iratokért perelő Energiaklub.

„Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II. Zrt-t 2014 novemberében vásárolta meg a Magyar Állam nevében az MNV Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja.”

A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz. 

Ezt az álláspontot már az elsőfokú ítélet sem tartotta elfogadhatónak, ahogy a másodfokú sem, ezért a szerződést nyilvánosságra kell hozni.

Az Energiaklub képviseletét a Társaság a Sazabdságjogkért látta el.

Bár a kormány sok mindent megtett azért, hogy minél inkább elfedje a paksi bővítés részleteit a nyilvánosság elől, egyelőre nem állnak túl jól, a paksi titoktörvény sem védi a szakmailag számos ponton megkérdőjelezett beruházást. 

„Az ügyben az MNV Zrt. sikertelenül hivatkozott a tavasszal elfogadott „paksi titoktörvényre”, ami 30 évre titkosítja az új paksi blokkokkal kapcsolatos adatok nagy részét. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a szerződés nem tartozik törvény hatálya alá.”

(Enegiaklub)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.