Király Gábor az istennek sem akarja kimondani, hogy a stadionépítés jó dolog

futball
2015 december 03., 09:06
comments 382

Interjút adott a Heti Válasznak a Na,ugye válogatott veterán kapusa, Király Gábor. 

Borókai Gábor főszerkesztő maga kérdezte a sok évi légióskodás után Szombathelyre idén visszatérő focistát. Egészen kedélyes beszélgetés, mígnem Borókai rátér a stadionépítésekre, hogy Király is hálálkodhasson egy sort, amiért lassan több a stadion az országban, mint szökőkút a felújított főtéren. 

"Borókai: Milyen állapotban hagyta itt a magyar futballt, és most milyenben találja? 

Király: Nem tudom összehasonlítani. Mintha akkor mi jobban szerettük volna a futballt ...

B: Lehet, mert jobb volt a futball, de pontosabban kérdezek: mit gondol a futballakadémiák terjedéséről vagy a stadionépítésekről? 

K: Szerintem a minőségi munka a legfontosabb."

Itt akár lehetne is témát váltani, de Borókai nem hagyja annyiban. 

"B: De a Király Szabadidősport Egyesület vagy kapusiskola sem egy libalegelőre hívja a gyerekeket, mert oda nem mennének. 

K: Ez igaz. A körülményeket sem becsülöm le. Elismerem, az akadémiákkal elindult valami, de a sikert nem az intézmények és a formák teremtik meg: a szép kórházak is értéktelenek jó orvosok nélkl. Nálam a minőségi munka az első."

Itt van tényleg az a pont, amikor már témát lehet váltani, Király rántotta elő az egészségügyet a stadionépítéseknél. Borókai el is indult egy másik irányba, amikor azt kérdezi Királytól, hogy miért képes Király és Dárdai jobban segíteni a magyar focit, mint a szintén légióskodás után hazatért Nyilasi-Kiprich- Détári generáció. 

Aztán mégis ad még egy esélyt Királynak: 

"Ha a környezetében összevetik az egészségügy helyzetét a stadionépítésekre elköltött milliárdokkal, beszáll a vitába? És ha beszáll, mivel védi a stadionokat?

Én a kaput védem. A futball ügyét így szolgálom a legjobban.

Nem érvel, hogy a korszerű stadionok több gyereket vonzanak a pályákra, a sportoló gyerekeknek pedig nagyobb az esélyük az egészségesebb életre?

A kórházak építése is fontos, ahogy a sportpályák megújítása is. A többi nem az én komptenciám."

Itt a vége. Vagy mégsem.

Borókai megkérdezi, hogy Király szerint miért vannak kevesen a magyar stadionokban, a kapus szerint a magyar nézők hozzászokhattak a tévében látott minőségi focihoz, a labdarúgás pedig szerte Európában kezd veszíteni a népszerűségéből. 

És ekkor kibukik Borókaiból a kérdés:

"Akkor igazuk van azoknak, akik bírálják a stadionok építését? 

Nem tisztem igazságot tenni. De azt mondhatom, hogy a közönséget mindenhol igyekeznek kiszolgálni. A futballal és a korszerű környezettel is. Azok a régi boltok vagy mozik is elveszítik a közönségüket, amelyek nem követik az új vásárlói igényeket."

Végül még egy fontos kérdés. A magyar-norvég meccsen Borókainak feltűnt, hogy egyedül Király nem énekelte a Himnuszt,

Király Gábor a magyar válogatott kapusaként a Groupama Arénában 2015. október 8-án.
photo_camera Fotó: AFP

Király azt válaszolta, hogy az igazán fontos dolgokat belül éli meg. 

"Belül is énekelek." 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.