Putyin csökkentette saját és kormánya fizetését

külföld
2015 december 03., 14:04
comments 72

Lassan szokásává válik az orosz elnöknek, hogy minden évben lefarag valamennyit a hivatali fizetésekből. Vlagyimir Putyin tavaly után idén is úgy döntött, hogy tíz százalékkal csökkenti az állami vezetők apanázsát. Az elnök szerint a recesszió okozta nehézségekben a vezetőknek is osztozniuk kell. 

Putyin súlyos következményeket ígér. Fotó: AFP/ Makszim Sipenkov
photo_camera Vlagyimir Putyin. Fotó: AFP/ Makszim Sipenkov

Putyin hivatalosan 7,6 millió rubelt keresett 2014-ben, ami nagyjából 114 ezer dollárnak felel meg. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök 8 milliót tett zsebre, ami 120 ezer dollárnak felel meg. Eszerint a legfőbb orosz méltóságok évi 30 millió forint nagyságrendű összeget keresnek. 

"Hivatalosan" az orosz elnök két ingatlant és egy garázst birtokol csupán, de mint a Reuters nyomozása alapján írott cikkünkben jeleztük, Putyin valódi vagyona ennek sokszorosa lehet, és bizonyos kalkulációk szerint ő a világ egyik legvagyonosabb embere. Valós bevételeit azért is nehéz felmérni, mert hivatalánál fogva rengeteg juttatás és szolgáltatás illeti meg. 

Tavalyhoz képest az orosz átlagbérek több, mint 10 százalékkal alacsonyabbbak, és a GDP is 4 százalékkal visszaesett. Az átlagfizetés októberben 33 ezer rubel, nagyjából 500 dollár, azaz kevesebb, mint 150 ezer volt, ami a reálbérek 11 százalékos csökkenését mutatja. 

(napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.