Putyin lánya saját erejéből boldogul: hatalmas vagyona, Putyin köréhez tartozó férje és kiugró egyetemi pályafutása van a nyilvánosságot kerülő nőnek

külföld
2015 november 11., 05:41
comments 184

Példátlan és alantas támadást indított Vlagyimir Putyin családja ellen a Reuters. Az amerikai hírügynökség ugyanis annak nézett utána, hogyan boldogul Putyin családja. 

Magának Putyinnak az évtizedes hatalomépítése közben a hivatalos, állami magyarázatok szerint nem volt lehetősége a vagyongyarapításra. 2014-ben a saját bevallása szerint 7,65 millió rubelt, azaz mintegy 33 millió forintot keresett. Ehhez jön két visszafogott ingatlan tulajdonlása és egy részben megosztott garázs birtoklása. 

Apjához képest sokkal jobban teljesít lánya, Katerina, akinek boldogulását Oroszország pár befolyásos oligarchája egyengeti. 

Katerina amúgy meglehetősen kerüli a nyilvánosságot, sokáig még a kiléte sem volt egyértelmű. A Reuters most úgy értesült, hogy a 29 éves nő a Tikhonova (Tyihonova) vezetéknevezet használja, és magát Kirill Shamalov hitveseként mutatja be. Kirill annak a Nikolaj Shamalovnak a fia, aki Putyin régi barátja, egyben pedig az orosz bankrendszer egyik legbefolyásosabb alakja. 

A házaspárnak mintegy kétmilliárd dollár értékben vannak részvényei a Reuters becslése szerint, főleg energetikai területeken. 

Ezen kívül van egy 3,7 millió dollárt érő villájuk Franciaországban, amit Putyin egy másik régi ismerősétől vásároltak. 

Katerina ezen kívül fontos tudományos tevékenységet is végez a moszkvai állami egyetemen. A Reuters információi szerint Putyin lánya több millió dolláros állami szerződéseket kötött le itt az általa vezetett szervezet számára. Egyetemi tanácsadói között öt olyan személy is felbukkan, akik Putyin belső köréhez tartozik, ketten közülük egykori KGB-tisztek. 

A Reuters cikke azért számít nagy dobásnak, mert meglehetősen ritkán derülnek ki részletek Putyin családjáról, az orosz elnök mindent megtesz általában, hogy ez így legyen. Pedig ezek az információk elég jól megmutatják, hogyan zajlott az orosz gazdasági és politikai elit összefonódása, és hogy a nincstelennek beállított Putyin mellett hogyan gazdagodott meg mindenki egészen elképesztő mértékben. 

photo_camera A nagyon kevés elérhető kép egyike

Az új, fiatal elit kialakulása kicsit úgy történik, mint Kínában, ahol a kommunista párt vezetőinek gyerekei és unokái jutnak a hatalomhoz és a vagyonhoz. Egy orosz szociológus, Olga Kryshtanovskaya, aki egykor még Putyin pártjának tagja volt, már egy új arisztokrácia kialakulásáról beszél, ami az állami vállalatok hátán emelkedett ki. Az ebbe belépő leszármazottak már készen öröklik a vagyont és a státuszt. 

Az orosz ellenzék egyik vezéralakja, Alekszej Navalny pedig egy újfeudális rendszerről beszél. Egy olyan országról, ahol teljesen normális dolognak számít, ha egy állami vállalat vagy bank élére egykori titkosszolgák gyerekei kerülnek. Akiknek se tapasztalatuk, se megfelelő képzettségük, egyszerűen öröklik a posztot. Szerinte komoly veszélye van annak, hogy nemsokára az összes fontosabb erőforrás fölött öt-hét család rendelkezzen. 

A Reuters megkereste ezekkel az információkkal az orosz elnöki hivatalt is, de onnan azt a választ kapták, hogy semmiféle információjuk nincs a kérdésben említett Tikhonováról. 

Katerina kutatói teljesítménye amúgy elképesztő sebességgel ívelt felfele, több komoly publikációja is volt az utóbbi években, ezeket jellemzően az egyetem rektorával közösen jegyezte. A rektor, Viktor Sadovnichy nem kívánt reagálni a Reuters megkeresésére, az egyetem ugyanakkor kiadott egy közleményt, ami szerint Tikhonova egy tehetséges kutató, aki számos alkalommal adta elő eredményeit konferenciákon. A fiatal nő az elérhető adatok alapján fizikával foglalkozik, többek között vizsgálta, hogyan hat a zéró gravitáció az emberi testre. 

Tikhonova az egyetem mellett jegyzett sportoló is, akrobatikus rock and rollban ráadásul 2013-ban világbajnoki ötödik lett Svájcban. Ma ő a vezetője két orosz akrobatikus rock'n'roll szervezetnek is, amiket a legnagyobb orosz állami cégek támogatnak. 

Putyin másik lányáról még ennyit sem tudni, ami biztos, hogy ő is kutat a moszkvai állami egyetemen. Róla legutóbb azt lehetett hallani, hogy egy holland luxuslakásban él

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.