Hurrá!4 Kevesebb lesz a szegény, mert új számítási modellt használ majd a KSH

gazdaság
2015 december 04., 05:27
comments 258

Már 2016-ra eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele, de nem azért, mert hirtelen mindenkinél beüt a jólét, hanem mert 

a KSH új számítási modell szerint fog dolgozni.

 A Világgazdaság szerint a jelenlegi 3,6-3,8 milliós szám 1,2 millióval csökkenhet. A létminimum alatt élők azok, akik a kilenc alapvető anyagi javak közül háromban hiányt szenvednek, pl. hiteltörlesztési gondjaik vannak, nem tudnak évente nyaralni menni, de egy váratlan kiadás is nehézséget okoz. 

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A lap úgy tudja, hogy vagy az amerikai módszert veszik át a számításhoz, vagy a napi  minimális kalóriabevitel-szükségletet csökkentik le. Egy biztos: az új mutatószám 18 és 25 százalék közé teszi majd a létminimum alatt élők arányát. A mostani rendszer szerint egy felnőtt magyar létminimuma 

87 300 forint 

volt egy hónapban, az amerikai módszer szerint ez 

csak 76 ezer forint. 

Az új KSH-s trükközés egyébként csak az abszolút mutatókra vonatkozik – a relatív mutatókban így néz ki a szegényhelyzet:

photo_camera

(Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.