Chile is elindult a marihuánalegalizáció útján

Egészségügy
2015 december 05., 05:08

Michelle Bachelet chilei elnök rendeletet írt alá arról, hogy a dél-amerikai országban leveszik a marihuánát a kemény drogok listájáról.

A chilei elnök rendelete engedélyezi a cannabisból előállított gyógyszerek forgalmazását is.
A dokumentumot hivatalosan még nem tették közzé, de az AP hírügynökség megszerezte egy másolatát.

A marihuána termesztése, árusítása és szállítása továbbra is tilos marad Chilében, és 5-10 év börtönnel büntethető, de a chilei törvényhozás várhatóan hamarosan napirendre tűzi az ország drogtörvényének további módosítását.

Egy chilei település még tavaly októberben hozzálátott a latin-amerikai ország első legális gyógyászati marihuánaültetvényének létrehozásához egy kormányzati mintaprogramban, aminek célja a rákos betegségekben szenvedők fájdalmainak csökkentése.

A marihuána gyógyászati vagy egyéni használatát korlátozó jogszabályok enyhítésével Chile egy szélesebb nemzetközi trend része. (Ebből Magyarország – ami 2020-ra teljesen drogmentes szeretne lenni :D – még kimarad, pedig már az orvosok és az egészségügyi államtitkárság is pedzegetett valamit.)

  • Uruguayban októberben engedélyezték az első kereskedelmi célú marihuánaültetvények létrehozását.
  • A mexikói legfelsőbb bíróság pedig egy novemberi ítéletében úgy határozott, hogy a marihuána teljes tilalma alkotmányjogi szempontból túlzó, és nem védi az egészséghez való jogot, viszont korlátozza a személyiség szabad kibontakozásának lehetőségét.
  • Horvátországban október közepén lépett életbe az az egészségügyi rendelet, aminek értelmében engedélyezik a marihuána alapú termékek és gyógyszerek árusítását a súlyos betegeknek.

Kanada is legalizál

Justin Trudeau új kanadai miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy kormánya olyan törvények elfogadására készül, amik legalizálják és szabályozzák majd a marihuána fogyasztását.

Trudeau az ország főkormányzója által a parlamentben felolvasott 2016. évi politikai programbeszédében is megerősítette, hogy nem feledkezik meg a kampányígéretéről, ami szerint kormányra kerülése esetén azonnal hozzálát a cannabis legalizálásához.

Az október 19-én megválasztott új liberális kanadai kormány a következő években „olyan jogszabályi intézkedéseket is meg kíván hozni, amik legalizálják és szabályozzák a marihuána fogyasztását, de korlátozzák a hozzáférést ehhez az anyaghoz” – hangzott el az ottawai képviselőházban David Johnston főkormányzó által ismertetett miniszterelnöki programbeszédben. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.