Már Afganisztánban is kiképzőtáborokat működtet az ISIS

Terrorizmus
2015 december 05., 15:16
comments 219

Az ISIS nevű terrorszervezet jelentős területeket ellenőriz Szíriában és Irakban. Az elemzők már hónapok óta attól rettegtek, hogy a szervezet nagy befolyást szerezhet a térség harmadik, teljesen szétesett államában, Afganisztánban is.

Az ISIS-nek nem is kellett sok: Afganisztán és Pakisztán határán - valamennyit mindkét államból kiszakítva - jelentős területet vontak az ellenőrzésük alá. Ezt el is nevezték vilajet Khoraszánnak, azaz Khoraszán kerületnek.

A terrorszervezet a hozzá köthető közösségimédia-csatornákon keresztül most egy kiképzőtáborról készült képeket szivárogtatott ki. Állításuk szerint a tábor Khoraszán kerületben van.

A képek többségén maszkos emberek láthatók, akik fegyverekkel gyakorolnak és közelharcra oktatják őket. A képekhez tartozó magyarázatok szerint olyan ISIS-harcosokat fotóztak, akik éppen befejezték kiképzésüket.

További képek: longwarjournal.com
photo_camera További képek: longwarjournal.com

A longwarjornal.com szerint ezzel már 3 kiképzőtábora van a szervezetnek a régióban. A legújabbat Dzsalaluddin tábornak hívják, és a nevét egy Afganisztánban tevékenykedő szélsőséges iszlamista szervezet, a Hakkáni-hálózat alapítójáról, Dzsalaluddin Hakkániról kapta.

Dzsalaluddin Hakkáni valószínűleg már halott, tavaly végzett vele egy amerikai dróncsapás, bár a halálról szóló híreket a Hakkáni-család más tagjai és tálib vezetők is tagadták.

A Hakkáni-hálózat jelentős része mostanra hűséget esküdött az Afganisztánban egyre terjeszkedő ISIS-nek.

photo_camera longwarjournal.com

Ebben néhány kisebb tálib csoport is követte a Hakkáni-hálózatot, de a tálibok jelentős része még harcol az ISIS ellen. Jórészt a tálibok érdeme az is, hogy az ISIS még nem tudott a Khoraszán-kerületen kívül Afganisztán más részeire terjeszkedni.

Afganisztán központi hatóságai és hadserege ugyanis egyelőre nem jeleskedett a terrorszervezet elleni harcban.

photo_camera longwarjournal.com

Az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei már nem hajtanak végre hadműveleteket Afganisztánban. nyugati tanácsadók még vannak az országban, de a békéért már az Afgán Nemzeti Biztonsági Erőnek kellene felelnie. A legtöbb szélsőséges szervezet a nyugati kivonulás után tudott igazán megerősödni, ezt használta ki az ISIS is, hogy befolyást szerezzen a korábban az al-Kaida központjának számító területeken. (via Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.