Megtalálták a világ talán legértékesebb hajóroncsát

Történelem
2015 december 05., 20:02
comments 322

V. Fülöp spanyol király 1700-ben foglalta el a trónt, de az osztrák Habsburgok és Európa más nagyhatalmai is vitatták öröklési jogát. Így robbant ki a spanyol örökösödési háború. A királynak a háború finanszírozásához rengeteg pénzre volt szüksége, ezért minden elérhető kincset Spanyolországba rendelt az ország gyarmatairól.

1708-ben el is indult a ma Kolumbiához tartozó Cartagena kikötőjéből a San José nevű spanyol hajó, hogy aranyat, ezüstöt, drágaköveket és ékszereket szállítson a királynak.

Sir Charles Wager brit admirális egyik hajója azonban a kikötőtől 25 kilométerre megtámadta és elsüllyesztette a hajót. A feljegyzések szerint a San José fedélzetén hatalmas robbanás történt a harcok alatt, ez a robbanás megölte a legénység nagy részét, és végzetesen megrongálta a hajótestet.

A San José roncsait és rakományát azóta is keresik a világ kincsvadászai.

Szombaton azonban Juan Manuel Santos kolumbiai elnök azt írta a Twitteren, hogy

megtalálták a roncsot.

photo_camera A San José roncsai ("AFP PHOTO/Culture Ministry")

A San José roncsaira Cartagena kikötővárostól nem messze bukkantak a kolumbiai hatóságok, de egyelőre nem árulják el a hajó pontos helyét, hogy a fedélzeten lévő kincs ne vonzza a térségbe a saját szakállukra kutató kalandorokat.

Santos szerint a rakomány legalább 1 milliárd dollárt azaz kb. 290 milliárd forintot ér, és a San José megtalálása jelenti az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb felfedezést a vízalatti kulturális örökségvédelem történetében. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt