Minden hülyeség volt, amit eddig az egérfogókról gondoltál

2015 december 7., hétfő 15:21
282

Bárki, aki vette valaha a fáradságot, hogy az Ősi Hagyomány útmutatásait követve egy fél dióval feltámasztott cseréppel próbáljon egeret fogni, pontosan tudja, hogy az Ősi Hagyomány emeletes marhaság. Előbb fogsz így eltévedt helyettes államtitkárt, mint egeret. 

Állítólag ezerszer eredményesebb az a pofonegyszerű módszer, amit Matthias Wandel kanadai mérnök a fenti videó elején bemutat: fogni kell egy vödröt, a szájára keresztben rá kell fektetni egy olyan vastag, egyenes drótot, amit hosszában átfűztünk egy üres sörösdobozon. A dobozra valami csalit kell tapasztani, aztán otthagyni. Az egér rámászik a dobozra, hogy leegye róla a csalit, de a doboz ekkor elfordul, az egér meg beleesik a vödörbe, amit alaphelyzetben félig megtöltenek vízzel, hogy az áldozat belefulladjon.

Wandel kíváncsi volt arra, pontosan hogyan működik a csapdája, ezért mozgásérzékelős kamerát szerelt fel mellé. (Vizet viszont ekkor nem töltött bele.) Így jött rá, hogy az ügyes egerek úgy is le tudják nyúlni a csalit, hogy közben nem esnek bele a vödörbe. (És mellékesen azt is bebizonyította, hogy az egerek ritka buták, hiszen ugyanaz a példány, miután sikeresen kiszabadult, azonnal újra beleesett, egymás után többször is. Többször? Hát szinte akárhányszor.)

Hősünk előbb megalkotta a sörösdobozcsapda továbbfejlesztett változatát: az alapdoboz mellé még egy hasonlót húzott a drótra, de ebbe köveket is pakolt, hogy kevésbé mozogjon. Az egerek az elfordulásra kevésbé hajlamos, biztonságosnak érzett elemen keresztül szívesen bemásztak a másikig, amiről a korábbi verzióhoz képest gyakrabban zuhantak bele a csapdába.

A mérnök ezek után megcsinálta az eredményesség szempontjából verhetetlen egérfogót. Ez egy toronyugródeszkához hasonló kis izé, ami pont úgy nyúlik a vödör fölé, mintha az egérolimpia műugró számaihoz készült volna. A kiálló deszkára, ami úgy van kisúlyozva, hogy éppen csak ne billenjen le, csalit kennek. Ha az egér kimászik rá, belebillen az edénybe. A delux verzióba a mester még egy kis mágnest is szerelt, hogy a bebillenés még hirtelenebb legyen.

A végkövetkeztetése az, hogy a toronyugrócsapda a legjobb, de praktikus szempontból sokkal egyszerűbb megcsinálni a dupla sörösdobozost. Ha véletlenül megcsinálnád valamelyiket, kérlek írj meg, mik voltak a tapasztalataid!

(via gizmodo

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt