Betiltanák a külföldi keresztneveket Tádzsikisztánban

jog
2015 december 08., 13:17
comments 107

A tádzsik parlament a tervek szerint még idén szavaz arról, hogy a szülők csak egy 4-5 ezer modern és régi tádzsik nevet tartalmazó listából választhassanak nevet gyereküknek

Emomali Rahmon elnök már évekkel korábban panaszkodott, hogy az olyan orosz szavak, mint a Volk (jelentése: farkas) és a Topor (fejsze) keresztnévként "ijesztőek". A jövőben állatot vagy tárgyat jelentő nevet sem szabad adni az újszülötteknek.

Az arab eredetű neveknek is el kell tűnniük az új tádzsik anyakönyvekből, bár kivételt tesznek az olyan nevek esetében, mint Mohamed, Hasszán, Husszein, Fátima és Suhra.

Most a kislányoknak legtöbben a Sitóra (Csillag), kisfiúknak a Dzsacsongir vagy Bahodur (Erős) tádzsik neveket adják. Mióta az országban épül a Rogun vízerőmű, divatba jöttek az olyan keresztnevek is, mint Rogunsho és Sahrogun.

Az országban egyébként a születésnapok nyilvános megünneplése is tilos; idén augusztusban 4000 szomonira (180 ezer forintra) büntettek egy férfit, mert megsértette a vonatkozó törvényt. 

(MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.