Ezt látja egy delfin, ha rád néz

Tbg
TUDOMÁNY
2015 december 08., 20:42
comments 160

Amerikai és brit kutatók készítettek el egy modellt, ami szerintük eléggé hasonlíthat arra, amit a delfin lát egy emberből, amikor a vízben találkoznak.

Balra az eredeti CymaScope-kép, jobbra a felerősített verzió a búvárról. (Forrás: Gizmodo)
photo_camera Balra az eredeti CymaScope-kép, jobbra a felerősített verzió a búvárról. (Forrás: Gizmodo)

A módszer természetesen a delfinek visszhangképző rendszeréből indult ki, amellyel képesek általuk kibocsátott, majd visszaverődött hanghullámokat vizuális ingerré alakítani, így látásuk valódi térlátás.

A képhez a John Stuart Reid által kifejlesztett, a hanghullámok vizualizációját végző Cymascope-ját használták, amelyből később 3d-s modellt is nyomtattak. (A delfinek ugyanis elég nagy pontossággal a rögzített és visszajátszott hanghullámok alapján is tudtak képet alkotni.)

A képet egy nőstény, Amaya látta egy búvárról, akiről levették az oxigénpalackot, hogy minél kevesebb zavaró tényező legyen.

A tesztet egyszerűbb formákkal, pl. dobozzal is lefuttatták, és működött. (Gizmodo)

Címlapkép via Saana

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.