Nem találja ki, miért jó a székelyeknek, hogy a magyar kormány ott is létrehozott egy fociakadémiát

futball
2015 december 08., 10:51
comments 180

880 millió - 1.2 milliárd forint között lehet az a támogatás, amit a magyar kormány adott 2013-2014-ben a csíkszeredai fociklubnak, hogy labdarúgó akadémiát működtessenek Székelyföldön. 

A szocialista Kiss László ennél kisebb, 150 millió forintos támogatásra kérdezett rá Semjén Zsoltnál, azzal a címmel, hogy  „A magyar kormányfő futballőrületén túl mi magyarázza a székelyföldi labdarúgás ilyen mértékű támogatását?”  

Semjén Zsolt megadta a választ

1. Hiánypótlás, ugyanis eddig nem volt ilyen átfogó jellegű labdarúgó képzés a térségben.

2. Az alaptörvény. Semjén szerint „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk meg őrzésére irányuló törekvéseiket”. És arra a meggyőződésre alapoznak még, hogy "a nemzeti alapon szerveződő sportegyesületek nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi és régiós öntudatának, nemzeti identitásának megerősítéséhez, támogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát". 

3. A kormány támogatásával épült új csíkszeredai és székelyudvarhelyi pályákat tanítási időben a város valamennyi diákja használhatja . Az egyesület a családokon és a szurkolókon keresztül gyakorlatilag minden székelyföldi háztartást elér. 

Így az Akadémia működése a régió önrendelkezési törekvéseit is pozitívan befolyásolhatja." 

Semjén azzal zárja a levelét, hogy "Bízom abban, hogy Képviselő Úr is együtt szurkol velünk a magyar futball sikeréért a 2016-os Európa Bajnokságon". 

A román harmadosztályban játszó FK Csíkszeredát a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatja a kormány. Semjén egy másik válasza szerint 880 milliót adtak eddig, a hvg-nek küldött korábbi tájékoztatásból viszont 1,2 milliárd jön ki

Az biztos, hogy megépült két, műfüves, villanfényes pálya, az egyik Csíkszeredán, a másik Székelyudvarhelyen négymillió euróért az utánpótlás korú játékosoknak. És kollégiumot is építenek a diákoknak 5,5 milli8ó euróért, kétharmad-egyharmad arányban megosztva a költségeket. (A kormányé a kétharmad). 

A Székelyföld Labdarúgó Akadémia magyarországi partnere a felcsúti Puskás Akadémia, ők adják a szakmai útmutatást. A lehetségesebb székely gyerekeket pedig várják Felcsútra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.