Pénteken megbukhat a Nyugat-barát ukrán koalíciós kormány

külföld
2015 december 8., 23:17
comments 473

Kijevben pénteken fognak az ukrán képviselők szavazni a kormány sorsáról, miután Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ellen képviselők bizlmatlansági indítványt nyújtottak be.

A törékeny koalíció megmentésében leginkább Ukrajna nyugati szövetségesei érdekeltek, ezért is látogatott a héten Joe Biden amerikai alelnök az országba, írja a Financial Times. 

A két oligarcha, Jacenyuk és Porosenko által vezetett koalíciós kormány népszerűsége amúgyis megcsappant köszönhetően az eladósodottság miatt bevezetett megszorító intézkedéseknek és a keleten dúló háborús helyzetnek.

Az állam ráadásul egyszerre adósa a nyugatnak is, és keletnek is: Moszkva éppen egy három milliárd dolláros adósságot akar behajtani Ukrajnán, az IMF pedig azzal fenyeget, kormányválság esetén befagyasztaná a legutóbbi kölcsön folyósítását. 

Eközben Mihail Szakasvili egykori grúz államfő, jelenleg odesszai kormányzó is beindult,  kormányfőnek készül, és korrupciós ügyei miatt támadja a miniszterelnököt.

A koalíciós erők másik oszlopát, Petro Porosenkót is tűz alatt tartják politikai és üzleti kapcsolatainak korrupciós ügyei miatt. (FT

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt