A spanyol rendőrség letartóztatott egy férfit, aki valószínűleg egy svéd karikaturista meggyilkolására készült

külföld
2015 december 11., 18:10
comments 137

A spanyol rendőrség Katalónia tartományban letartóztatta Ali Charef Damache-t, aki a gyanú szerint egy svéd karikaturista meggyilkolását tervezte. Az algériai-ír kettős állampolgárságú férfit évek óta kereste az FBI is.

A svéd karikaturista, Lars Vilks azzal húzta a ki különösen a gyufát a radikális muszlimoknál, hogy több karikatúráján kutyatesttel rajzolta meg Mohamed prófétát.

A spanyol hatóságok az Egyesült Államokból kapták az infót arról, hogy Damache Barcelonában lehet. Az USA-ban ugyanis pár éve őrizetbe vettek és börtönbe zártak egy Colleen LaRose nevű nőt, aki szintén meg akarta ölni Lars Vilks-et. Az amerikai sajtó által csak Dzsihádi Jane-nek nevezett pennsylvaniai nő vallomásaiból derült ki, hogy terveit egy férfival együtt szőtte.

Az amerikai hatóságok szerint ez a férfi a most elfogott Damache, aki 2009-ben Írországba csalta LaRose-t, és ott képezte ki arra a szerepre, amit Lars Vilks meggyilkolásában kellett volna játszania.

Az USA kérni fogja a spanyol hatóságoktól, hogy adják ki Damache-t, de nem biztos, hogy ezt a kérést a spanyolok teljesítik is. Az iszlamista közösségi médiában csak Black Flag-ként, azaz Fekete Zászlóként ismert Damache-t ugyanis ugyanezekkel a vádakkal 2010-ben már Írországban is letartóztatták, és az USA akkor is kérte a kiadatást. Az ír legfelső bíróság viszont elutasította az amerikai kérelmet azzal, hogy Amerikában valószínűleg nagyon rossz körülmények várnák Damache-t a börtönben. Így a férfit idén májusban szabadon engedték. 

A férfi írországi tartózkodása alatt pert indított az ír állam ellen, mert szerinte „az ottani börtönökben még állatoknak sem megfelelők a körülmények”.

Damache-t az Egyesült Államokban akár 45 év börtönre is ítélhetik, hiszen azzal vádolják, hogy évek óta az al-Kaidának toboroz harcosokat és merénylőket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.