Annyira nem dolgozik a román EU-biztos, hogy sorra mondanak fel beosztottjai

külföld
2015 december 11., 07:20
comments 90

A Politico robbantotta a kisebb uniós belpolitikai bombát, amikor megírták, hogy a regionális politikáért felelős Corina Creţu tizenkilenc fős stábjából egy év alatt nyolcan léptek le. A lapnak egykori és jelenlegi beosztottak is arról beszéltek, hogy káosz jellemezi az uniós biztos irodáját. 

Ezen kívül felmerült a gyanúja annak is, hogy Creţu hajlamos a munkaügyekben történő utazásait nyaralásokkal egybekötni, és rendszeresen kérte meg stábjának tagjait arra, hogy intézzenek el olyan személyes dolgokat a számára, mint a bevásárlás vagy a családtagjainak furikázása. 

A lap birtokába került a román uniós biztos munkabeosztása az elmúlt évből, és e szerint Creţunak nem voltak hivatalos programjai hétfőnként, csütörtökönként és péntekenként. Egyes források szerint ilyenkor a biztos nem is dolgozott. Creţu szerint viszont szó nincs erről, ilyenkor ugyanis olvasott. És nem fordult elő, hogy napi 8-10 óránál kevesebbet dolgozott volna. 

Az EU-biztosok közül Creţu a legtöbbet hiányzók között van, a Bizottság heti üléseinek negyedét kihagyta. A 48 éves politikus a hírek szerint Daciana Sârbunak, Victor Ponta egykori miniszterelnök feleségének közeli barátja, Ponta javasolta a posztra. 

Corina Cretu. Fotó: AFP PHOTO/JOHN THYS
photo_camera (AFP / JOHN THYS)

Creţu nem vette túl komolyan a szabályokat sem, például rendszeresen dohányzott az irodájában, annak ellenére, hogy ezt szigorúan tiltják a brüsszeli szabályok. Amikor stábtagjai erre figyelmeztették, annyit mondott:

Romániában egy miniszter azt tesz, amit akar.  

Creţu életritmusáról is sok minden kiderül a cikkből. Például hogy rendszeresen kellett átrendezni a biztos napi programját, mert nem egy 'reggeli típus', azaz nem szeret korán kelni. Ezért egy idő után stábja minden találkozót délutánokra és estékre próbált meg leszervezni. 

Kabinetfőnöke, Mikel Landabaso szeptemberben mondott fel, épp a biztos munkamorálja miatt. Egy forrás szerint korábban figyelmeztette is Creţút, hogy ne hagyjon ennyi üresjáratot a hivatalos munkarendjében, mert így az a látszat keletkezhet, hogy nem dolgozik. 

A másik vád a biztossal szemben, hogy nagyon szereti a hosszú hétvégéket (persze ki nem). Rendszeresen jár haza Romániába, és amikor teheti, ott is ragad még egy kis időre. Húsz hivatalos látogatásából hét volt Romániában az elmúlt 12 hónapban. De májusban egy négynapos hivatalos útból lett tíznapos nyaralás a férjével Reunion szigetén. 

A biztos Facebook-oldalán románul reagált a cikkre, e szerint nagyon keményen dolgozott az első év folyamán, rengeteg programja volt és számos eredményt sikerült elérnie már. 

Szerinte abban, hogy egy biztos stábjában nagy a mozgás, főleg az első évben, semmi szokatlan nincs, sokan ilyenkor jönnek rá, hogy nagyobb feladatra vállalkoztak, mint amit előzetesen elképzeltek. A cikkben felhozott egyetlen konkrét vádra sem reagált válaszában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.