Szombatra lehet meg a klímacsúcsot lezáró egyezmény szövege

környezetvédelem
2015 december 11., 08:00
comments 36

Péntekről szombatra halasztották az ENSZ párizsi klímakonferenciáján a klímavédelmi egyezmény végső szövegének kidolgozását - közölte a konferencia francia elnöksége.

Laurent Fabius francia külügyminiszter csütörtök este még úgy nyilatkozott, hogy úgy látja, pénteken javaslatot tud tenni a végső szövegre. 

Péntek reggel azonban az elnökség egyik tisztségviselője, majd maga Fabius is úgy ítélte meg, hogy még ezt a napot is a konzultációknak kell szentelni. A szöveget a legfrissebb tervek szerint szombat reggelre készítik el, a plenáris ülés pedig a nap közepén fogadhatja el a dokumentumot.

A francia diplomácia irányítója azt mondta a BFMTV tévécsatornának, hogy a megbeszélések légköre a csúszás ellenére jó, a dolgok alakulása helyes irányba mutat. 

Környezetvédő szervezetek csütörtökön arra panaszkodtak, hogy a megállapodás tervezetének addig ismertté vált verziója nem fejti ki érdemben, miként lehet a gyakorlatban is elérni a kitűzött célt, vagyis két Celsius fokban maximálni a Föld légkörének hőmérséklet-emelkedését. 

A pekingi állami tévé pénteken arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő telefonon megbeszélést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel a klímakonferenciával kapcsolatos kérdésekről. Egyetértettek abban, hogy folytatniuk kell a szoros együttműködést a megállapodás elérése érdekében. 

Az eddigi klímakonferenciák eddig rendre tovább tartottak a tervezettnél. A japán Kiotóban 1997-ben és a dániai Koppenhágában 2009-ben egy-egy nappal kellett meghosszabbítani az egyeztetésre szánt időt, 2011-ben a dél-afrikai Durbanben pedig a tervezett péntek este helyett vasárnap reggelig alkudoztak a küldöttek.

Hivatalosan még mindig nem lehet tudni, milyen irányokba mennek a tárgyalások, de a kiszivárgott információk szerint a lehet a nyerő. A kimondhatatlan betűszó egy önkéntes alapú hozzáállást jelöl, melyben az országok maguk dönthetik el, hogyan járulnak hozzá a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.