Gambia elnöke iszlám köztársasággá nyilvánította az országot

külföld
2015 december 13., 15:18
comments 48

A cél ezzel az, hogy az apró nyugat-afrikai ország nyíltan szakítson a gyarmati múlttal. 

Yahya Jammeh elnök bejelentése várhatóan nem fog intézményi változásokat hozni magával, nem módosulnak a törvények vagy az alkotmányos rend. Mint mondta, mindez az ország vallásos identitásával és értékeivel van összhangban.

Yahya Jammeh - Fotó: AFP/Simon Maina
photo_camera AFP / SIMON MAINA

Az 1,8 millió gambiainak becslések szerint mintegy 90 százaléka muszlim. Az ország 1965-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, de számos tekintetben még mindig magán viselte a gyarmati előzmények emlékeit. Az iszlám köztársasággá válás ugyanakkor nem jelenti, hogy az országnak bármi köze lenne az Iszlám Állam néven szerveződő dzsihadista terrorszervezethez, közölte az elnök, az országban továbbra is ugyanazok a jogok fognak megilletni minden állampolgárt. 

Igaz, ez valószínűleg a homoszexuálisokra nem vonatkozik, az 1994 óta hatalmon lévő Jammeh elnök ugyanis a világ egyik legvéresszájúbban homofób államfője, számos alkalommal fejtegette már, mekkora fenyegetést jelentenek a melegek a világra és hogyan kéne meggyilkolni őket. A nyugati országok által gyakran kritizált elnök nemrég azzal tudott némi dicséretet kivívni, hogy végre betiltotta a női nemi szervek csonkítását az országban.

Ellenzéki vezetők kritizálták a váratlan elnöki bejelentést, szerintük ez olyan kérdés, amit népszavazáson kéne eldönteni. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.