Ilyen az, amikor egy magyar csapat megkap egy luxusstadiont, aztán megpróbálja azt működtetni

foci
2015 december 13., 08:45
comments 267

Járt már a Groupama Arénában akkor, amikor elvileg ellátja azt a funkcióját, amiért megépítették? Mármint sok ember meccset néz benne.

Idén ez volt a második próbálkozásom. Az első rögtön azután volt, hogy a magyar válogatott pótselejtezőjét követő eufóriában negatív nézőcsúcs született az NB I-ben. Fogtam hát egy 13 éves fiút, és megpróbáltuk kettővel növelni a létszámot. Ha gyerekként az lenne az első élményem, hogy egy órát kell várni egy szurkoló kártya kiváltására, emiatt lemaradok a meccs elejéről, biztos, hogy más szórakozást keresek magamnak. Végül 6642-en láttuk a azt a Debrecen elleni meccset, az jó harmadház a Fradi-stadionban.

Ok, az MLSZ-által is nézőriasztónak mondott, ezért visszavont, a Fradinál viszont még mindig kötelező kártyát ki lehetett volna váltani előre. Már amennyien útba esik a Fradi-pálya. Mert azt a vénaszkenner miatt csak személyesen lehet intézni. Ezer forint a kártya, meccsnapon viszont a duplája, ha netán az utolsó pillanatban jutott eszedbe, hogy meccsre menj, ezzel is érzed azt, hogy mekkora hülye vagy, inkább maradtál volna otthon. A meccsjegy is plusz 500.

De végülis ha van kártyád, akkor már minden egyszerűbbnek tűnik, belépőd lesz a csodák világába. Ezért újabb próbálkozás, ráadásul a derbinek mondott Fradi-Újpest jön, hangulatos meccs.

Drágább is persze, mint az összes többi. A VIP-jegyek árát fel sem tüntetik, de azt annyira jól sikerült belőni, hogy olyan lazán ülnek ott, mint a debreceniek a szintén új stadionjukban, ahol általában minden tizedik székre jut szurkoló. A mostani meccs A-kategóriás volt, B a Debrecen, a Videoton, a Diósgyőr és az MTK elleni, minden más C.

photo_camera

Sajnos vagy későn értem ki, vagy nem figyeltem eléggé, de a csirkeszerű Fradi-sast nem láttam. Ahogyan a Fradi-tábort sem. Hangulat szempontjából mindkettő távolmaradása elég szomorú. Kubatov Gábornak - amíg elnök - nyilván joga van eldönteni, kit enged be. Mert vannak azok a vendégek, akik nagy hangulatot csinálnak egy házibulin, csak közben telehugyozzák a padlóvázát és beleszarnak a zongorába. A balhés ultrák nem járnak meccsre a vénaszkenner miatt, így a kb. kétezres újpesti tábor simán leszurkolja a 15 ezer fradistát.

Ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve legalább kihagyhatatlan családi program lett a meccsrejárás. Az egy dolog, hogy kórusban valóban nincs cigányozás, meg zsidózás, csak a faszszopó újpestezés a közös hang. Viszont a frusztráció ugyanúgy megmaradt, csak szólózik. de annyira magányos műfaj lett a gyalázkodás, hogy a tábort minden más meccsen egy bömbivel irányító vezérszurkoló egy idő után feladja, hogy énekeltesse a nézőket, és elrakja a bömbit.

Így aztán választhatsz, hova állsz, a mindenre kurvaanyázó, niggerező férfi mellé, vagy inkább odahúzódsz a szakértőhöz, aki szerint Kassai bíró nem is cigány, hanem zsidó. De bólogathatsz együtt azzal is, aki szerint elképesztő, hogy az ő (értsd Újpest) négerüknek mindent megenged a bíró, a mi négerünknek meg lefúj mindent.

Aztán egyszer csak rájössz, hogy ez már tényleg nem neked való. Ez akkor történik, amikor a bennem lévő egykori szurkolóról kiderül, hogy megvénült, és két perccel a szünet előtt elindultunk a büfébe, hogy ne legyen nagy sor.

Innentől kezdve a következő dolgok kezdődnek. Az már az előző meccsen kiderült, hogy a büfében nem lehet készpénzzel fizetni, hanem a szurkolói kártyára kell pénzt feltölteni. Pár ezer emberre nagyjából négy-öt ember jut, aki feltölti a kártyát. Van, akinél nem lehet készpénzzel elintézni mindezt, csak bankkártyával, nekem sajnos ilyen jutott. Mert miután rátöltötte a szurkolói kártyára a pénzt, azzal elindultam a büfébe, ahol némi sorban állás után kiderült, hogy mégsincs a kártyán egyenleg. Azt ugyanis egy másik kolléganőnél, akinél készpénzzel is lehetett feltölteni szurkolói kártyát, jóvá kellett volna hagyatni. Vissza a kolléganőhöz, újabb sor, feltölti, vissza a büfébe. Közben a Fradi rúg egy gólt, de mivel a bíró nem adja meg, így csak egy gólörömről maradunk le.

És miután minden ok, nem tudom, hogy hányadik sort álltam ki, de a kártyán ott a pénzt, na ekkor kiderül, hogy a szünetre elfogyott minden meleg étel. Ne gondoljanak nagy dologra, ez a hotdogot és a melegszendvicset jelenti, maradt még pár zsíroskenyér. Mondom, a szünet legelején járunk. Herczeg Márk kollégámnak ezt meghallva rögtön a Népstadion legendás büférendszere jutott eszébe, ahol volt piros és sárga szörp, a két pultos mögött két kihúzott hűtőszekrény, bennük összesen egy karton 5 decis mentesvíz. Itt annyi a különbség, hogy szebb a büfé és a tea ingyen volt. Becsüljük meg ezt is a pár fokban.

Ezek szerint a Fradinál senkit nem lepett meg jobban, hogy szurkolók is mennek majd egy Újpest elleni meccsre, esetleg fogyasztanak is valamit. További büntetés, hogy Böde megsérült, az Újpest nyert, a vendégszurkolók pedig félmeztelenül őrjöngtek végig az utolsó húsz percet a teljesen ledöbbent, talán éhes Fradi-tábor előtt.

A következő Fradi-Újpest majd tavasszal lesz. Az már nem is A, hanem A+ kategóriás lesz, vagyis legalább tíz százalékkal még drágább lesz a jegy. Mégiscsak ez a magyar foci csúcsa. De a stadion egyébként tényleg jól néz ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.