Esterházy Péter: E mondatok mögött erős testi ügyek vannak

Videóinterjúban beszélt új könyvükről Esterházy Péter és Szüts Miklós az Indexnek, és így kerülték meg a hivatalos könyvbemutatót.

Esterházy legújabb könyvét a hasnyálmirigyrákkal vívott küzdelme határozza meg. Főhőse Hasnyálka, a megszemélyesített izé.

Képekre a gombot

A bűnös című kötet úgy készült, hogy Szüts Miklós festőművész egy naplószerű füzetet festett tele, aztán ősszel Esterházynak adta, hogy "na erre varrjál gombot". 

Néhány oldalt üresen hagyott, hogy az író kézírásának is helye legyen benne. Végül ettől a koncepciótól elálltak, Szüts szerint túl jó volt a szöveg ahhoz, hogy a szűk helyre kerüljön, és ezért csonkítani kelljen, vagy az olvashatósága nehezebb legyen. Így maradtak fehér, üres oldalak is a kötetben.

Terápia?

"Abban nem hiszek, hogy az írás terápia volna" - mondja Esterházy, aztán kicsit elbizonytalanodik, mert ugyan "nem a lelkecskémmel szöszmötölök, hanem az anyaggal", de közben mégis mindent végig kell gondolnia.

Fikció vagy valóság?

A könyv naplószerű, ami betegség- vagy testcentrikus, definiálja az író az új kötetét. A formája mégis fikciós státust ad neki, és Esterházy a Javított kiadás után rájött, hogy nem lehet a pucér valóságot papírra vetni, "hiába erőlködik az ember, nem biztos, hogy hisznek neki".

Vizsgálhatja hűvösen önmagát?

Esterházy úgy érzi, hogy most még igen, de ez meg is változhat. 

"Megy minden a maga útján, csak nem tudjuk, hogy mi ez az út" - mondja a helyzetéről. Aztán el is bizonytalanodik abban, hogy mennyire lehet író is és beteg is.

"A mondatok mögött mindig nagyon erős testi, fizikai ügyek vannak, ha ezek megváltoznak, akkor nem tudom hogy mi történik, így mondat közepén hagyjuk abba" - zárja le a beszélgetést. (Index.hu)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.