Pelczné úgy lett a Fidesz örökös alelnöke, hogy elfelejtettek neki szólni, hogy alelnök lesz

politika
2015 december 14., 13:12

Ritkán van akkora változás a Fideszben, mint most az alelnököknél. Négyből hármat is cseréltek, ment Lázár János (mert miniszterként nem maradhatott alelnök), Kósa Lajos (frakcióvezető lett) és Pokorni Zoltán (az országos politikától már korábban búcsúzó XII. kerületi polgármester állítólag maga döntött úgy, hogy nem folytatja). 

Jött helyettük Kubatov Gábor (aki egyéniben soha nem nyert országgyűlési vagy önkormányzati választáson), Gulyás Gergely (aki szintén nem nyert még parlamenti vagy önkormányzati mandátumot a választók akaratából) és Németh Szilárd (aki 2010-ben ugyan parlamenti mandátumot szerzett, majd polgármester is lett Csepelen, de 2014-ben kikapott az országgyűlési választáson).

És maradt egy valaki, aki szépen, csendben már tíz éve a Fidesz alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó. 

photo_camera

Az elmúlt húsz évben így nézett ki a Fidesz alelnökök listája:

1995

elnök: Orbán Viktor

alelnökök: Áder János, Deutsch Tamás, Illés Zoltán, Kövér László, Németh Zsolt, Pokorni Zoltán, Szájer József és Varga Mihály.

1997

elnök: Orbán Viktor

alelnökök: Áder János, Deutsch Tamás, Illés Zoltán, Kövér László, Németh Zsolt Pokorni Zoltán, Szájer József és Varga Mihály. (Változatlan)

1999

elnök: Orbán Viktor

alelnökök: Áder János, Deutsch Tamás, Illés Zoltán, Kövér László, Németh Zsolt, Pokorni Zoltán, Szájer József és Varga Mihály. (Változatlan)

2000

Orbán nem vitte tovább a miniszterelnöki-elnöki funkciót, és a párt vezetését átadta Kövér Lászlónak. 

2001

elnök: Pokorni Zoltán

alelnökök: Áder János, Deutsch Tamás, Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Rogán Antal, Szájer József és Varga Mihály. (Illés kikerült, Pokorni elnök lett, Kósa és Rogán bekerült.)

2002

Pokorni Zoltán lemondott az elnöki posztról, miután kiderült apja ügynökmúltja. A párt és a frakció vezetését ügyvezető alelnökként Áder János vette át

2003

Újra Orbán az elnök. 

Két alelnök: Pokorni Zoltán és Schmitt Pál

2005

elnök: Orbán

alelnökök: Pokorni és Schmitt mellett Pelczné Gáll Idlikó és Varga Mihály. 

2006

A választási vereség után egy csomagban kér bizalmi szavazást a pártvezetésre Orbán Viktor. Mindenki marad.

2007

elnök: Orbán Viktor

alelnök: Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, Varga Mihály és Schmitt helyett Kósa Lajos.

2009

Mindenki marad.

2011

Mindenki marad.

2013

Marad Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán, de a kormánytag Varga Mihály helyett jön Lázár János.

2015

Csak Pelczné marad, Pokorni távozásával ő a legrégebb óta tisztségben lévő alelnök a pártban. 

Pelczné Gáll Ildikótól nehéz lenne bármilyen karakteres megszólalást idézni. Nem ő jelentkezett a feladatra, a párt vezetése találta ki, hogy mégiscsak szükség lenne egy nőre, akivel el akarták adni a Fideszt a fiatal, családos nők felé. Erről neki elfelejtettek szólni, az újságban olvasta először, hogy alelnök lesz, előtte két évvel lépett be a Fideszbe, viszont ő fogadta az országjáráson Orbán Viktort Miskolcon.

Annak idején az Origónak azt mondták a Fideszben, hogy "Pelczné egy modellje, eszményképe annak, amit a Fidesz azokról az asszonyokról gondol, akik a családban és a szakmájukban is megállják a helyüket". 

A Wikileaks által kiszivárogtatott 2007-es táviratban az amerikai nagykövet arról számolt be, hogy Orbán neki a párt legenergetikusabb aktivistájaként jellemezte Pelczné Gáll Ildikót, aki az alelnökség mellett a Fidesz női szervezetét is vezeti. Orbán a közgazdász végzettségű politikus egyetlen hibájaként azt jegyezte meg, hogy "a problémákra fókuszál, nem a problémákkal küzdő emberekre".

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.