A szíriai kisfiú, Aylan Kurdi holttestének képeivel tört ki a menekültválság

menekültek
2015 december 15., 10:30
comments 179

Szeptember 3-án a szíriai kisfiú, Aylan Kurdi holttestének képei bejárták Európát. Abdullah Kurdi és családja egy csónakkal próbáltak átkelni Törökországból a görög Kosz szigetére, de az apa kivételével mindenki odaveszett. 

A partra sodort Aylan holttestéről készült megrázó képek bejárták a kontinenst, a Guardian, a Times és az Independent is címlapon közölte őket. A képnek elsöprő hatása volt világszerte. David Cameron például ezek láttára döntött úgy, hogy Nagy-Britannia több menekültet fogad be. 

photo_camera Aylan Kurdi holtteste egy bodrumi partiőr kezeiben. Fotó: AFP / Dogan News Agency.

A sheffield-i egyetem kutatói 3 millió posztot elemeztek az esettel összefüggésben, és arra jutottak, hogy néhány újságírók első megosztásai után Kurdi képe elsöprő, 

53 ezer poszt / órás sebességgel kezdtek terjedni a weben, és ezzel 12 óra alatt 20 millió képernyőn jelent meg.

A kutatást vezető közösségi média-kutató, Farida Vis azt mondta a Guardian-nek: a kisfiú képe és a megosztások megváltoztatták azt, ahogy az európaiak a menekült- és bevándorlási válságról korábban gondolkodtak. A Pulsar elemzőcéggel közösen készített statisztikák azt mutatták, hogy az eset előtt

2015-ben a "migráns" és a "menekült" kifejezéseket egyaránt nagyából 5,2 millió megosztást kaptak a weben, Kurdi képei után viszont változott a kép: 2,9 millió megosztást kapott a "migráns" kifejezés, és 6,5 milliót a "menekült".

Az esetet kutatók szerint a Twitteren és más webes közösségekben a képek terjedése után tört ki igazán a válság; több történet milliókhoz jutott már azelőtt, hogy a mainstream média felkapta volna. A digitális újságírást kutató Tow Centre elemzője, Claire Wardle szerint Európában ekkor tudatosult a krízis, amit mutat például, hogy amikor áprilisban 700 menekült meghalt Lampeduzánál, a történet alig egy napig volt vezető hír a weben. Aylan képeinek terjedése után viszont érezhetően megváltozott az emberek hozzáállása a krízishez.

Bizarr csavar a történetben, hogy a történtek után néhány héttel már arról szóltak hírek, hogy Aylan Kurdi édesapja embercsempész lehetett.

(The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.