Kedves Facebook, kérünk téged, ne add át az adatainkat a Kremlnek

külföld
2015 december 15., 09:55
comments 120

Moszkvában van egy 19 emeletes épület. Úgy hívják, hogy MSK-IX, és a teljes orosz internetforgalom fele itt megy keresztül. A szerverek között van egy rakás ugyanolyan doboz, amikre a SzORM betűk vannak ráírva, ez a betűszó az Operatív Nyomozási Tevékenységek Rendszerének rövidítése.

A SzORM pedig egy olyan rendszer, amint keresztül az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, azaz az FSzB munkatársai figyelni tudják az internetforgalmat, lehallgathatnak felhasználókat és személyes adatokat szerezhetnek róluk.

A SzORM eredetileg a telefonok lehallgatására jött létre még a 80-as években, de a rendszer folyamatosan fejlődött, és mostanra nagyjából az orosz internet egészét látja. Az FSzB SzORM-dobozokat telepített az összes oroszországi netszolgáltató szervezeteihez, hogy azt az adatforgalmat is figyelhesse, ami nem megy keresztül Moszkván.

Így mostanra a SzORM lett a világ egyik legnagyobb lehallgatási rendszere.

Pont ezért, az orosz ellenzékiek, aktivisták, újságírók és a Putyin-kormányzatnak nem tetsző civilek leginkább külföldi internetszolgáltatásokat vesznek igénybe. Olyan cégek termékeit használják, melyek szerverei az orosz határokon kívül vannak, így a SzORM sem terjed ki rájuk.

De a Kreml megelégelte ezt: 2014 júliusában elfogadott egy jogszabályt, ami szerint orosz állampolgárokról minden adatot csak Oroszországban lévő szerveren lehet tárolni, és a netes cégek is csak orosz szerverről szolgáltathatnak oroszoknak. A jogszabálynak elméletileg már idén ősszel hatályba kellett volna lépnie, de az orosz hatóságok biztosították az érintett cégeket, hogy 2016 januárjáig nem büntetik azokat, akik külföldi szerverről működnek.

Az orosz Kommerszant szerint az Apple már szeptemberben oroszországi szervereket bérelt magának, hogy azokon tárolhassa az orosz felhasználóihoz tartozó adatokat. Még ősszel telepítette néhány szerverét Oroszországba a Viber is. Később pedig az Ebay, a PayPal és a Booking.com is úgy döntött, hogy teljesítik az új orosz szabályt.

A legnagyobb és legfontosabb szereplők, a Twitter, a Google és a Facebook, azonban eddig nem nyilatkoztak. A Guardian szerint a cégek ugyan folyamatosan tárgyaltak a Kreml tisztségviselőivel, de egyelőre nem született döntés.

Ha ez a három cég enged az orosz kérésnek, akkor az FSzB tényleg látni fog mindent, amit az orosz állampolgárok a neten művelnek. Elemzők attól is félnek, hogy az FSzB az átállással rátehetné a kezét azokra a technológiákra is, amiket a Facebook vagy a Google használ a felhasználói üzenetek titkosítására.

Persze, ha a Facebook és a Google is együttműködik az orosz kormánnyal, az orosz ellenzék bizonyára idővel találna magának új, kisebb külföldi szolgáltatókat is, de az átállás ilyen sok ember számára nagyon lassú és nehézkes lenne. Az orosz ellenzéki aktivisták korábban ugyanilyen okokból kényszerültek felhagyni a Skype használatával, miután az alkalmazást megvette az orosz kormánnyal együttműködő Microsoft.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.