Thaiföldön börtönbe kerülhet egy gyári munkás, mert becsmérelte a király kutyáját

külföld
2015 december 15., 05:40
comments 79

Thaiföldön szigorú jogszabályok tiltják a monarchia vagy az uralkodó család sértegetését. Ezek az előírások azonban hétfőn minden eddiginél furcsább formában jelentkeztek, hiszen most azért vádoltak meg egy gyári munkást,

mert becsmérelte a király kutyáját.

A thaiföldi katonai bíróság elé tárt ügyben a Thanakorn Siripaiboon nevű férfi ellen annyi a vád, hogy a neten publikált egy szarkasztikus posztot Bhumibol Adulyadej király Tongdaeng nevű kutyájáról. A munkást ezen kívül más posztok miatt zendüléssel és a király megsértésével is vádolják.

Thanakorn Siripaiboon így összesen akár 37 éves börtönbüntetés elé is nézhet.

A megvádolt munka ügyvédje azt nyilatkozta a nemzetközi médiának, hogy sosem hitte volna, hogy a királyt és családját védő jogszabályokat valaha is alkalmazni fogják a király háziállatára. Az utóbbi időben persze egyre szigorúbban értelmezik a thai hatóságok a monarchiát védő jogszabályokat, olyan is előfordult, hogy egy tudóst vádoltak meg egy 400 éve halott exkirály megsértésével. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.