A 92 éves Reigl Judit a legdrágább élő magyar festő

MŰVÉSZET
2015 december 16., 06:05
comments 203

Miután Robbanás (Éclatement) című festménye 315 ezer euróért (99,58 millió forintért) kelt el a Sotheby's párizsi fiókjának aukcióján – írja a Világgazdaság, ami szerint a kép becsértéke ennél sokkal alacsonyabb, 60-80 ezer euró volt.

photo_camera Reigl Judit az 1957-es Robbanás (Éclatement) című festményével

A most elért összeg Reigl Judit aukciós életműrekordja is, de galériás értékesítésben többet is adtak már a munkájáért: a francia Beres galéria tavaly 340 ezer euróért (ami árfolyamon 107,48 millió forintért) adott el egy Reigl-művet, korábban Bécsben és New Yorkban is 220 és 260 ezer eurót adtak egy-egy festményéért.

Reigl Judit 1923-ban született, Magyarországon végezte tanulmányait, majd 1950-ben, a 9. szökési kísérlete után került Párizsba. Műkereskedelmi karrierje későn, 2006-ban kezdődött el.

Ezen a felvételen a műveiről beszél a Műcsarnokban:

(VG, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.