Hihetetlen cinizmussal védekeznek az Andy Vajna TV2-vásárlását pénzelő állami banknál

2015 december 16., szerda 17:15
288

"Az Eximtörvény szerinti állami támogatással a bank média-finanszírozáshoz hitelt nem nyújtott, költségvetési kamattámogatási forrást nem vett igénybe."

– írta az MTI-nek az állami tulajdonban, a Szijjártó-féle KüKüM felügyelete alatt álló, a Quaestor-ügyben is érintett Eximbank.

Mint az kiszivárgott, az elvileg az exportvállalatokat segítő állami bank 6,7 milliárd forint hitelt adott az Andy Vajna-féle Magyar Broadcasting Co. Kft-nek arra, hogy a filmügyi kormánybiztos és kedvezményezett kaszinómogul megvásárolja a TV2-t. Erről már hosszú ideje köröztek pletykák, a 444 értesüléseit banktitokra hivatkozva söpörték félre az Eximnél még októberben.

Lázár János végül ma elismerte, hogy bizony kapott Vajna hitelt az Eximtől, de azt "piaci" alapon kapta. (Az expotfinanszírozó banktól, nyilván sok tartalmat fog a TV2 exportálni.)

Az Eximbank mostani közleményében ködösen utal arra, hogy nem támogatott, hanem piaci volt a hitel, amit Andy Vajna megkapott. De hogyan!

"A bank a belső döntési eljárásrendjének megfelelően alakítja ki konkrét termékeit, amelyekkel kapcsolatban az Eximbank honlapja nem nyújt minden részletre kiterjedő tájékoztatást, amire a honlap fel is hívja az ügyfelek figyelmét."

Mivel ha bevonnak piaci forrást (mint ahogy be is vontak), akkor van lehetőségük piaci hitelintézetként a saját kedvük szerint, "piaci árazással" hitelezni.

Az Eximbank tehát arra utal, hogy

  • a TV2 felvásárlására nem az Eximtörvény alapján adta a hitelt bank, és hogy
  • nincs is kinn a honlapján az a konkrét hiteltermék, amit Andy Vajna megkapott.

Azaz senki ne gondoljon arra, hogy itt valamiféle államilag támogatott hitelről lenne szó, egyszerűen csak saját hatáskörben, egy kifelé nem is hirdetett hitelt kapott meg az állami banktól asztal alatt a Vajna-féle tévéüzemeltető cég.

Ha ez nem hozza vissza a bizalmunkat az állam iránt, akkor semmi!

Azt is írja egyébként az Eximbank, hogy "szigorú pénzügyi, gazdasági és jogi feltételek" teljesülése esetén kötnek szerződéseket, és idén már 391 milliárdot kiszórtak. Hogy mire és kinek, az persze titok.

(MTI, Eximbank)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt