Nem értik a meteorológusok, hogyan adhattak engedélyt egy építkezésre néhány méterrel a balatoni viharobszervatórium mellé

Engedélyt adtak a siófoki Balatoni Viharjelző Obszervatórium mellett néhány méterrel egy magánépítkezésre, ami azért érthetetlen, mert a meteorológusok szerint lehetetlenné tenné a precíz mérést.

Az obszervatóriumban 1956 óta mérnek, gyűjtenek adatokat. A mérőeszköztől néhány méterre folytatott építkezés miatt azonban rengeteg dologban megbízhatatlanná, összemérhetetlenné válnának az adatok. Többek között a szélerősséggel, nedvességgel, hőmérséklettel és az UV-sugárzással kapcsolatos adatokat befolyásolná az építkezés.

Az OMSZ ezért fellebbezett az engedély kiadása ellen.

A telek egyébként, amire az építési engedélyt kiadták, korábban a Mol strandja volt, 2004 óta pedig új tulajdonosa van. 2013-ban akartak már építeni ide, akkor az OMSZ tiltakozása miatt megsemmisítették az engedélyt, de egy fellebbezés után most egy még nagyobb épületre kaptak engedélyt.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.