2700-an visszavonták a menedékkérelmüket Finnországban

Mintegy 2700 menekült visszavonta menedékkérelmét Finnországban – közölte Päivi Nerg, a finn belügyminisztérium titkárságának vezetője.

„Jelenleg országosan 2700 ilyen emberről tudunk. Becsléseink szerint az év végéig ez a szám elérheti a 3 ezret is”

– mondta Nerg a YLE finn közszolgálati televízióban.

A menedékkérelmüket visszavonó migránsok többségükben szeptemberben és októberben érkezett irakiak. Eltérő válaszokat adtak arra, hogy miért tettek így, de azt mondták, hogy vissza kívánnak térni a hazájukba.

Sok menekült azzal indokolta döntését, hogy a finn szociális ellátás mértéke és az életkörülmények is eltérnek attól, amit mondtak nekik érkezésük előtt – mondta a finn illetékes.

Most ezreknek engedélyezték, hogy vállaljanak munkát, de azt még ki kell találni, hogyan fizethetnek a bankszámla nélküli menekülteknek, vagy hogy hogyan kaphatnának bankszámlát. Egyelőre Finnországban szokatlan módon fizetik őket: készpénzzel – írja a YLE.

A finn belügyminisztérium adatai szerint az év végéig 35 ezer menedékkérő érkezhet Finnországba. Korábban ennél több, 50 ezer menekült érkezésére számítottak.

2014-ben a bevándorlók száma még csak 4000 volt, de idén év eleje óta már több mint 30 ezer migráns érkezett, főleg Irakból. Többségük Svédországból, az északi határon át lépett be Finnországba, de több mint 300-an a finn-orosz határon át érkeztek, a Raja Jooseppi és Salla határátkelőkön. (MTI)