Letartóztatták Szerbia és Montenegró volt elnökét

külföld
2015 december 17., 12:01
comments 35

Őrizetbe vették Svetozar Marovicot, az egykori Szerbia és Montenegró volt elnökét csütörtökön Podgoricában. A politikust, aki jelenleg a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) politikai tanácsának az elnöke, a montenegrói különleges ügyészség megbízásából fogták el. A nyáron már több hozzá közel álló személyt és családtagját is letartóztatták korrupció és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A montenegrói különleges ügyészség szerint ő lehetett a budvai bűnszervezet feje, amelyhez a nyáron letartóztatott polgármester is tartozott. A nyomozás során kihallgatták a most őrizetbe vett Svetozar Marovic két gyermekét, valamint a testvérét is.

A vádak szerint a budvai Plaza bevásárlóközpont, valamint a Jaz nevű strand mellett épített tér kialakításakor hivatali visszaélést követtek el, és ezzel több millió eurós kárt okoztak a városnak. 

A politikus elfogása valószínűleg része annak a korrupció és szervezett bűnözés elleni harcnak, amelyet az európai integráció és a NATO-tagság érdekében a 650 ezer fős Montenegrónak meg kell vívnia.

Svetozar Marovic volt a rövid életű Szerbia és Montenegró egyetlen elnöke, az államközösség fennállásának három évén át, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a funkciót, amíg 2006-ban Montenegró és Szerbia függetlenné nem vált. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.