Mourinhónak ezzel talán végleg vége

sport
2015 december 17., 15:53
comments 160
photo_camera

José Mourinho nem ma és nem azzal iratkozott ki az igazi csúcsedzők elitklubjából, hogy a bajnoki cím utáni idény felénél majdnem kiesésre áll a Chelsea-vel. Az sem lenne sem példátlan, sem ciki és főleg nem karriermegroppantó dolog, hogy kirúgják. A sajtótájékoztatóin mindig brilliánsan szereplő edző saját magának tette tönkre a karrierjét azzal, hogy a - mint kiderült utolsó - Chelsea-meccse, a hétfői, Leicester elleni idegenbeli 1-2-es vereség után egyetlen elképesztő kirohanással lerombolta, amit teljes életművével felépített.

A hihetetlenül megosztó, sok szurkoló által utált Mourinho legfontosabb edzői szuperképessége és sztárstátuszának igazi kulcsa az volt, hogy mennyire jóban volt a mindenkori játékosaival. Annak ellenére tartják a világ egyik legjobb edzőjének, hogy még sok rajongója szerint sem játszat szép vagy akár csak élvezhető focit. De az eddigi munkahelyein tényleg annyira össze tudott forrni a csapataival, majd emiatt olyan hatékonyan tudta fanatizálni őket, hogy többször sikerült jóval erősebb ellenfeleket is legyőznie alapvetően nem túl acélos keretekkel. Többféle csapatot edzett, nem jegyzettet, jó közepeset és sztárokkal tűzdeltet is, de az az összes helyen igaz volt, hogy a játékosai rajongtak érte.

Mourinho mindekori csapataira gyakorolt elképesztően erős személyes hatását tökéletesen példázza, hogy a távozása után az addig agresszív, verekedős, provokatív Real Madrid szinte ugyanazokkal a játékosokkal normális, konfliktusmentes, játszós csapattá vált két pillanat alatt. Még Pepéről is, aki Morinho hatása alatt a világfutball egyik leggyűlöltebb, alattomos agresszora volt, kiderült, hogy teljesen normális, néha egyesen kedélyes fickó.

Ehhez képest Mourinho a Leicester-meccs után hisztirohamot kapott és nekiment a játékosainak. Ráadásul különösen kínos módon, azt bizonygatva, hogy ő nem tehet semmiről, a játékosai, akiket konkétan árulással vádolt, viszont mindenről. A kínosan köpködős kirohanás hosszú távon neki lesz a legkínosabb. Ezek után melyik játékos tudna száz százalékig megbízni és hinni benne? Kit tud rávenni, hogy tűzbe menjen érte, ha benne van a pakliban, hogy bármikor ellenük fordul, ha a saját bőrét kell menteni?

Hősünk feltehetőleg nem tűnik el egycsapásra a focibizniszből. Nyilván lesz gazdag csapat, amelyik ajánlatot ad neki. De a varázsa megtört, és pont az ilyesmit a legnehezebb megragasztani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.