Találgassunk: kinek a kedvéért mozgatta meg a kormányszóvivő a Telekom árfolyamát?

2015 december 17., csütörtök 13:55
494


  • Vagy úgy meg akarták szívatni az össze magyar szerkesztőséget, mint még senki.
  • Vagy valakinek a kedvéért gyors árfolyamingadozást szerettek volna elérni.
  • Más logikus magyarázat egyelőre nincs arra, ami történt.

Kovács kormányszóvivő kora délután közölte az MTI-vel a bombahírt: a kormányt annyira felháborított a Telekom lépése, miszerint felmondta a szponzori szerződését Kovács Ákos énekessel, hogy utasítottak minden minisztériumot és háttérintézményt, mondják fel a szerződéseiket a céggel.

Az egész magyar sajtó felbolydult, egyszerre indult el a lázas tényfeltáró telefonálgatás, a korábbi hírek kétségbeesett bányászása és az odacsördítós publicisztikák fogalmazása. Az újságírók sorra érték el kormányzati forrásaikat, akik nem értettek semmit, illetve a Telekom különféle embereit, akik még kevésbé.

Az egész hisztéria arra a hírre épült, ami 13:42-kor az MTI-ben, illetve 13:47-kor a kormany.hu-n is megjelent, és ami a kormany.hu azóta módosított cikkének tárolt változata szerint így kezdődött:Itt kifejezetten arra utalt még a szóvivő, hogy a kormány a minisztériumok összes szerződését felmondatja.

A hír napvilágra kerülése után a Telekom tőzsdei árfolyama is megmozdult: rövid idő alatt több mint 3 százaléknyit zuhant.

A Magyar Telekom-részvények mai árfolyammozgása.

Mindeközben az MTI-ben 15:03-kor megjelent egy frissítés-módosítás az eredeti MTI-hírhez. Ez annyiban módosította a korábbiakat, hogy csak a minisztériumok mobilinternet-előfizetéseiről volt szó. Hát ez egészen más, mint az, amit először mondtak, hogy felbontják a kormány telekomos szerződéseit.

A kormany.hu cikkét minden erre vonatkozó jelzés nélkül módosították az „előfizetői” szó beszúrásával, most is ez a verzió olvasható ott.A Telekom árfolyama ezután korrigált, és majdnem visszatért eredeti értékhez.

Az újságírók abbahagyták a nyüzsgést, és vérmérsékletük szerint szitkozódtak egyet.

Ennyi történt. Egy kormány, amelyik 90 százalékban szavakkal harcol, és egy szóvivő, aki 100 százalékban ezekkel dolgozik, ilyesmit nem szokott véletlenül csinálni. De hogy miért művelhették ezt, azt nehéz elképzelni. Csábító azt gondolni, hogy eszerint a Telekom árfolyamát akarták megrángatni, ez ugyanakkor még a magyar viszonyokat ismerve is túl durva gondolat. Vagy annyi történt, hogy a miniszterelnök előbb bedühödött és felborította volna az asztalt, de amikor kiderült, mibe kerülne ez a költségvetésnek, mégis csendben visszakozott a kormány? 

Egyelőre van ezer kérdés, és egy módosított hír.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt