A jelek szerint nem ezen az EU-csúcson fog megoldódni a menekültválság

Tegnap óta zajlik az EU vezetőinek évzáró csúcstalálkozója Brüsszelben, eddig vegyes eredményekkel - úgy értem, vegyes annak megítélése, hogy értek-e el eredményeket, vagy sem. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint értek. Az ő értelmezése szerint az EU vezetői migrációs stratégiát fogadtak el.

A Politico.eu szakkomentárja szerint a gyakorlatban "kevés, ha egyáltalán bármilyen" új intézkedésről döntöttek.

És tényleg. A csütörtöki ülésen újra csak hotspotokról, a görög határok védelmének megerősítéséről, az Európába érkező menekültek azonosításáról és regisztrációjáról volt szó, semmi olyanról, amiben eddig ne lett volna egyetértés.

Minden más, lényegi kérdésben átpasszolták a labdát 2016-ba, amikor is a Tanács ígérete szerint újrafogalmazhatják a dublini szerződést, egyben állást foglalhatnak a közös európai parti- és határőrség felállításával kapcsolatban is.

Emellett a tanácskozáson megint mindenki újra megfogadta, hogy teljesíti korábbi vállalásait, például a menekültek befogadása ügyében. A menekültek kvótaalapú szétosztásában már korábban megállapodtak, csak eddig még senki sem fogadott be számottevő számban menekülteket a kvóták alapján. (Via MTI, Politico)