A Salzburgi Egyetem megvonta a Nobel-díjas Konrad Lorenz doktorátusát náci múltja miatt

TUDOMÁNY
2015 december 19., 16:56
comments 598

A Salzburgi Egyetem megvonta a világhírű Nobel-díjas etológus, Konrad Lorenz doktorátusát náci múltja miatt. Az egyetem csütörtöki közleményében egy 1938-ban kelt dokumentumra hivatkozik, amiben Lorenz kéri felvételét Adolf Hitler náci pártjába. 

photo_camera (MTI/EPA/Jan Woitas)

A levélben Lorenz nemzeti szocialistának vallja magát. Az etológus-kutató csak jóval a második világháború után, a dokumentum nyilvánosságra kerülését követően vallotta be, hogy az NSDAP tagja volt. 

Az egyetem szerint Lorenz részt vett a rasszista náci ideológia alapjainak terjesztésében, ezért megvonták doktorátusát.

 Lorenz 1973-ban kapott fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat magatartáskutaói munkássága miatt. 

(US News / AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt