Az orvosok kérik, hogy ne adjanak hálapénzt nekik a betegek

Hatvannégy orvosnak lett elege a magyar egészségügy állapotából és nyílt levelet írtak Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak. Azt írják, hogy elég volt a hálapénz rendszeréből. Attól, hogy az orvos kap pár ezer forintot, az ellátás rendszere, körülményei nem változnak. 

"Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll. A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg,"

írják. A levélírói egyetértenek abban, hogy emelni kell az orvosok, rezidensek bérét, mert már nincs ami itthon tartsa őket, miközben 

"elhallgatott probléma, hogy az orvosképzés olyan krízisben van az oktatók hiánya miatt, hogy az már az orvosegyetemek akkreditációját fenyegeti."


Végül kiemelik, hogy hiába a jobb fizetés és a hálapénz elmaradása, ha körülmények nem alkalmasak a gyógyításra. 

"Az orvosi hivatás olyannyira az identitás részévé válik, hogy mindannyiunk munkahelyen kívüli életét, önképével való elégedettségét alapvetően meghatározza, hogy milyen munkát végez. Ha a legnagyobb erőfeszítéssel is csak gyenge közepest tud kihozni az adottságokból, akkor nem csak a körülményeket (pl. az egészségügy finanszírozását) fogja rossznak érezni, hanem saját magát értékeli le. Erre pedig vannak okok."

Az aláíró orvosok azt kérik azoktól, akik egyetérnek velük, hogy küldjék el a levelet minél többen az egészségügyi államtitkárhoz. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.