Berlini magyar nagykövet: Az EU pellengérre akarja állítani a kelet-európaiakat, amiért nem akarnak bevándorlókat

Az RP Online interjút közölt Györkös Péterrel, Magyarország berlini nagykövetével. A beszélgetés apropója az volt, hogy Angela Merkel német kancellár elítélően nyilatkozott Magyarország migránspolitikájáról. Merkel azt mondta, Németországnak azért kellett befogadnia a bevándorlókat, mert látták a tévében, hogy Magyarország hogy bánik velük.

Györkös szerint Merkel emberi döntése volt a befogadás, de az ezzel kapcsolatos problémák a döntés előtt is megvoltak, és azután is megmaradtak. A nagykövet a Keleti pályaudvarnál szeptember elejére feltorlódó több ezer bevándorlóról azt mondta, hogy

bizonyos„érdekelt felek” döntöttek úgy, hogy a magyarországi pályaudvaron humanitárius vészhelyzet álljon elő.

Érdekelt felek alatt Györkös embercsempészeket értett, akik úgy látták, hogy a határok lezárásáról szóló magyar döntés veszélyezteti az Észak-Európába vezető csempészútvonalakat. Ezért a határzár miatti bosszúból duzzasztották fel a tömeget.

A nagykövet szerint az EU-s pénzek leállításáról és késleltetéséről szóló uniós nyilatkozatoknak is csak annyi a céljük, hogy pellengérre állítsák a kelet-európaiakat, főleg a magyarokat, amiért nem akarnak bevándorlókat befogadni.

Györkös ennek ellenére azt mondta, hogy Magyarország mégis hajlandó migránsokat fogadni,

ha az EU ad még pénzt az ellátásukra.