Iráni hekkerek két éve feltörték egy New York-i gát irányítóközpontját

A Wall Street Jornal értesülései szerint 2013-ban iráni hekkereknek sikerült betörniük egy New York várostól 30 kilométerre lévő, kisebb gát irányítórendszerébe. A behatolás miatt 2013-ban még a Fehér Házban is válságértekezleteket tartottak.

A gát elleni támadás idején több, az iráni kormányhoz köthető hekkertámadás is érte amerikai bankok és más ipari vagy infrastrukturális központok számítógépes hálózatait. Az irániak ezzel a hadjárattal akartak bosszút állni az amerikaikon, miután egy rendkívül fejlett amerikai féregvírus, a Stuxnet hatalmas károkat okozott egy iráni nukleáris létesítményben.

A Stuxnet sikere után az amerikai kormányzatban többen is tartottak attól, hogy szabályos kiberháború indul majd Irán és az USA között. A félelem azért volt nagy, mert bár első hallásra az Irán és az USA közötti hekkerharc egyenlőtlennek tűnik az USA javára, a valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Az Egyesült Államokban ugyanis rengeteg ipari központ, erőmű, gát és infrastruktúra-irányító a szakértők figyelmeztetése ellenére összekötötte belső számítógépes rendszerét az internettel. Ez könnyebbé teszi az életet, hiszen rengeteg okos-szolgáltatás indítását lehetővé teszi, de veszélyes is, mert az interneten keresztül hekkerek könnyebben átvehetik az uralmat az ilyen rendszerek felett. Az amerikai hatóságok szerint a 2013-as iráni támadás eredeti célpontja egy nagyobb gát volt Oregon államban, de a kisebb New York-i gátnál is nagy károkat tudtak volna okozni.

Az ilyen központok elleni eredményes hekkertámadásokkal áramkimaradásokat, robbanást, közlekedési baleseteket és akár árvizet is elő lehet idézni.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.