Újabb részlet a titkos alkuról: a norvégok elengedték az Ökotárs kezét

Kedd reggel számoltunk be arról, hogy a magyar és a norvég kormány egy titkos alkut kötöttek, aminek köszönhetően a 2014 tavaszán befagyasztott norvég támogatások ismét lehívhatók Magyarországon.

Az alku eddig számunkra ismert lényege az volt, hogy a magyar kormány garanciát adott, hogy békén hagyják a pénzosztásban részt vevő magyar civil szervezeteket, azok visszakaphatják az adószámukat, és nem indulnak büntetőeljárások az ügyben.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára cikkünk nyomán közölte, hogy a megállapodásnak van még egy másik fontos eleme is:

a norvég kormány beleegyezett, hogy a következő, 2014-2020-as pénzügyi ciklusban a magyar kormány vétójogot kapjon a civil pénzek elosztását felügyelő magyarországi szervezet kiválasztásakor. 

Ez pedig a gyakorlatban Csepreghy szerint azt jelenti, hogy a feladatot eddig ellátó Okötárs Alapítvány vezette konzorcium biztosan kiesik a rendszerből, és utódja olyan szervezet lesz, amely a kormány számára is elfogadható.

Ezzel a kitétellel a norvégok totális győzelemről szóló beszámolói árnyalódnak, hiszen az alku most már inkább hasonlít kompromisszumra.

A norvég civil alap elosztását eddig a norvég kormány pályázaton kiválasztott alapítványokra bízta, és a magyar kormányt nem engedte a pénzosztás közelébe. A mostani alkunak az is a része, hogy ez a rendszer megváltozik. 

A 2014-2020-as pénzügyi ciklusról nincs egyelőre megállapodás a két ország között, így még nem tudni, hogy melyik szervezet léphet az Okötárs helyére.