32 év után újra adhatnak vért a meleg amerikai férfiak

Egészségügy
2015 december 23., 11:27
comments 94

Harminckét év után visszavonta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság, az FDA azt a korlátozást, amit 1983-ban, az AIDS-járvány csúcsán rendeltek el, amikor az AIDS-t még jellemzően melegeket sújtó betegségnek tartották, és amely alapján mostanáig a homoszexuális férfiak nem adhattak vért az Egyesült Államokban.

Az FDA óvatos duhaj, az új szabályozás szerint is csak azok a meleg férfiak adhatnak vért, akiknek az elmúlt 12 hónapban nem volt szexuális kapcsolatuk.

De ez is jelentős könnyítés ahhoz képest, hogy mostanáig egyetlen férfi sem adhatott vért, aki az életében akár csak egyszer is lefeküdt egy másik férfival.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egy 2010-ben készült tanulmánya kimutatta, hogy a 31 éves tilalom feloldása a véradás éves mennyiségét 2-4 százalékkal emelné, vagyis majdnem 350 ezer literrel több vér állna rendelkezésre.

A korlátozásnak amúgy jópár éve semmi értelme, mert a donorvért rendszeresen szűrik HIV-vírusra is, így a véradó fertőzöttségétől függetlenül nem is kerülhetne fertőzött vér a rendszerbe. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.