Együtt tárgyalják Hernádi Zsolt és Ivo Sanader ügyét

politika
2015 december 23., 16:37
comments 63

A zágrábi megyei bíróság szerdán egyesítette Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatója perét.

Döntésüket azzal indokolták, hogy az INA-Mol-ügyben indított két eljárás kapcsolatban van egymással, és ugyanazon bizonyítékokra alapszik, továbbá mindkét ügy azonos fázisban van, ezzel pedig megteremtődtek a feltételek a peregyesítéshez.

Sanadert azzal vádolja a bíróság, hogy 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól, hogy ezért cserébe a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett. 

Hernádi pere, amelyben vesztegetéssel vádolják a Mol-vezért, még februárban meg kellett volna kezdődjön, de a bíróság elhalasztotta, mert Hernádi ügyvédei azt kérték a bíróságtól, hogy ügyfelüknek is érthető nyelvre fordítsák le a vádakat, a legfelsőbb bíróság ugyanakkor még nem hozott döntést az ügyben.

A Mol többször visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, mert szerintük soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, és nem adtak pénzt azért, hogy megszerezzék az INA-ban az irányítási jogokat.

A két ügy egyesítését Sanader ügyvédei kérték, mert szerintük eleve értelmetlen volt azokat külön kezelni.

Hernádi Zsoltot továbbra sem érik el a horvát hatóságok. Hernádi kiadatását először 2013-ban kérték a horvát hatóságok, mert a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson. Ezt azonban a Fővárosi Törvényszék arra hivatkozva utasította el, hogy olyan ügyben adtak ki elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, amelyben a magyar ügyészség már vizsgálódott, és amelyet bűncselekmény hiányában még 2012-ben megszüntettek. 

A horvátok azonban úgy döntöttek, hogy ez nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat. Hernádi Zsolt az Interpol internetes körözési listájára is felkerült, de nemrég lekerült róla. A horvát sajtó szerint a Zágráb megyei bíróság illetékes testülete újabb európai elfogatóparancsot fog kérni a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.