Kim Dotcomot kiadhatják az Egyesült Államoknak

külföld
2015 december 23., 06:21
comments 45

Az új-zélandi bíróság úgy döntött, hogy Kim Dotcomot Új-Zéland kiadhatja az Egyesült Államoknak. A Megaupload nevű illegális fájlmegosztó alapítóját és három társát az Egyesült Államokban szerzői jogi bűncselekményekkel, pénzmosással és zsarolással vádolják.

Kim Dotcom ügyvédje azt mondta a Guardiannek, hogy fellebbeznek a mostani döntés ellen. Ha végül mégis kiadják a német származású hekkert az Egyesült Államoknak, akkor ott több évtizedes börtön vár rá.

Az amerikai vádak szerint Kim Dotcom és társai több mint 500 millió dollárnyi veszteséget okoztak a nagy film- és zenekiadóknak, és több mint 175 millió dolláros profitra tettek szert azáltal, hogy a Megaupload fizető felhasználóit arra buzdították, hogy tároljanak és osszanak meg szerzői jogi védelem alatt álló termékeket.

Kim Dotcom aucklandi házát 4 éve dúlta fel az új-zélandi rendőrség az FBI kérésére. Azonban az új-zélandi bíróságok már hónapok óta vizsgálgatják, hogy pontosan hogyan kellene eljárniuk az ügyben. Először úgy határoztak, hogy a Kim Dotcomnál tartott házkutatás legális volt, de csak úgy, hogy nem az FBI szerzi meg az ott lelt információkat. A kiadatással kapcsolatban várhatóan ugyanilyen bírósági huzavona kezdődik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.