Madridban átnevezik a Franco-rezsimre emlékeztető utcákat

külföld
2015 december 23., 10:13

A spanyol főváros vezetése bejelentette, hogy átneveznek Madridban 30 olyan utcát, ami a Franco-rezsimre utaló nevet visel. Francisco Franco tábornok a második világháború előtt zajló, és a sokszor a világháború főpróbájának nevezett spanyol polgárháborúban került hatalomra. Hitler támogatója volt, de a második világháborútól sikerült távol tartania az országát, amit a hetvenes évek közepéig lényegében jobboldali katonai diktatúraként működtetett.

A Franco-rezsim vége után Spanyolország hamar csatlakozott az EU-hoz, és a politikai átmenet nagyjából folytonos volt. A Franco-rezsim ellenzékisége a mai napig érezteti hatását a spanyol politikán, a spanyol politikai spektrum ugyanis erősen balra tolódott. A spanyol jobboldalt sokáig nem valóban jobboldali, hanem mérsékelt baloldali pártok uralták.

A Francót követő kormányok fokozatosan igyekeztek helyére tenni a korszak emlékezetét, főleg: lebontani az akkori emlékműveket. Az legdirektebb nyomokat, azaz a magáról a tábornokról elnevezett köztereket már José Luis Zapatero szocialista kormánya átnevezte 2007-ben. Ezeket a lépéseket kétkedve fogadja mostanában a spanyol jobboldal és a katolikus egyház is, hiszen utóbbi volt a Franco-rezsim egyik alapja.

Most olyan köztereket neveznek át, amik Franco támogatóinak nevét viselik, elsősorban olyan katonákéit, akik támogatták a tábornokot 1936-os felkelésében a spanyol köztársaság ellen, majd alvezérei voltak a véres spanyol polgárháborúban.

Yagüe, Mola, Varela, Fanjul, Millán Astray tábornokok például egészen biztosan elbúcsúzhatnak az utcanévtábláktól. De a francóista üdvözlésről elnevezett Plaza Arriba Espana és második világháborúban a nácik oldalán harcoló spanyol légióra emlékező Calle de los Caídos de la División Azul is nevet vált. (Financial Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.