Oroszország atomerőművet épít Indiában és katonai helikoptereket ad el

Szerdán és csütörtökön Narendra Modi indiai miniszterelnök Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megerősítsék a világ egyik legértékesebb katonai szövetségét. A szövetség azért értékes, mert India 2010 és 14 között is Oroszországból kapta hadianyag-importjának 70 százalékát, és az orosz hadiipar számára az Indiába irányuló export tette ki a termelés 39 százalékát.

A két ország között a szovjet idők óta remek a viszony, akkor egymás legfontosabb katonai szövetségesei voltak. India a hidegháború vége óta szélesítette forrásai körét, de Oroszország így is kiemelt partner maradt.

Most a két politikus arról állapodott meg, hogy Indiában nyílik egy gyár, ami orosz Kamov helikoptereket gyárt majd, és hogy az orosz Roszatom építi majd India új atomerőművét.

A megállapodás mindkét félnek nagy lépés: az alacsony energiaárak miatt nehéz helyzetben lévő Oroszország örülhet a megrendeléseknek, Modi viszont annak, hogy teljesíti a kormányprogramját.

Az indiai miniszterelnök ugyanis korábban azt ígérte, hogy ha már India a világ legnagyobb hadianyag-importőre, legalább azt el kellene érni, hogy az általuk vásárolt cuccok nagyobb részének gyártását eleve helyezzék is Indiába. Ez a mostani megállapodás szerint nemcsak a helikopterekkel lesz így, de a készülő atomerőmű alkatrészeit is Indiában gyártják majd.

A két vezető a találkozón kölcsönösen méltatták egymást, és szövetségük fontosságáról beszéltek. Modi nem szól a Krím orosz elfoglalásáról sem. (Financial Times)