Az FHB az év végi tőkeemelés után eltűnhet a tőzsdéről

gazdaság
2015 december 26., 16:18

Az FHB akár ki is vonulhat a tőzsdéről, majd beolvadhat a takarékszövetkezeti integrációba, ha pénzintézet a december 28-ára tervezett rendkívüli közgyűlésén meglépi egy jelentősebb tőkeemelést a VS.hu szerint. Ezen az év végi közgyűlésen a részvényeseknek a korábbi 25 százalékos tőkeemelésről szóló határozatot kell módosítaniuk.

A lap úgy tudja, hogy a bank legalább 67,5 százalékkal, névértéken maximum 4,45 milliárd forinttal emelhetné a most 6,6 milliárd forintos alaptőkét, ami a tulajdonosi szerkezetet is átalakítaná.

A cikk a tőkeemelés előzményeként említi, hogy az FHB Jelzálogbank és a többségi tulajdonában lévő FHB Kereskedelmi Bank szeptember 24-től tagja lett a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ), vagyis a takarékszövetkezeti egyesülésnek, amivel a takarékszövetkezeti rendszer könnyen szerezhetett magának egy jelzálog-hitelezőt.

A mostani tőkeemelést az MNB egyik októberi rendelete kényszeríthette ki, amelyben előírták, hogy takarékszövetkezeti integráció tagjainak önállóan is teljesíteniük kell az előírt tőkemegfelelési mutatókat. Ráadásul ezt sürgősen kell teljesíteniük, a korábban előírt 3 év helyett csak 2,5 hónap alatt, azaz már 2016. január elsejétől. 

A VS arra is kitért, hogy bank eddigi veszteségei miatt is szükség lehet a beavatkozásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.