Kiutasítottak Kínából egy francia újságírót, mert rosszat írt a kormányról

Kiutasítottak egy francia újságírót Kínából, amiért kritikus hangvételű cikket írt arról, ahogy muszlim vallású ujgurokkal bánnak Hszincsiang tartományban. A kínai hatóságok a cikk miatt nem hosszabbították meg Ursula Gauthier, a francia L'Obs munkatársának sajtóengedélyét, ami azzal jár, hogy nem igényelhet vízumot, és december 31-ig el kell hagynia az országot.

Pedig még Hszi Csin-ping elnök képe is ott lógott Ursula Gauthier dolgozószobájának falán - Fotó: AFP/Greg Baker

Szerintük Gauthier tudósítása a hszincsiangi zavargásokról a terrorizmus és az erőszakos cselekményeket támogatja, ami további emberek életébe kerülhet. Ursula Gauthier abszurdnak nevezte a vádakat, szerinte Peking meg akarja félemlíteni a külföldi tudósítókat.

Gauthier a párizsi terrortámadások után írt egy cikket arról, hogy Kína csak azért állt ki Franciaország mellett, hogy legitimálja a saját muszlim lakosságával szemben hozott elnyomó intézkedéseit. 

A cikk miatt a kínai kormányzat és az állami média irtózatosan kiakadt, és azt követelték a riportertől, hogy kérjen bocsánatot.

Majd a hatóságok szombaton jelentették be, hogy nem hosszabbítják meg Gauthier sajtóigazolványát, mivel nem kért bocsánatot a kínai emberektől.

Kínában legutóbb az Al Jazeera tudósítóját, Melissa Chan-t utsították ki 2012-ben. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.