A bajor belügyminiszter szerint Magyarország jól gondoskodik a schengeni határ védelméről

A magyar hatóságok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről – mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a Welt am Sonntagnak.

Az interjúban azt mondta, távoznia kellene a belső határőrizet nélküli schengeni övezetből minden országnak, amelyik nem tudja teljesíteni a külső határ biztosítására vonatkozó kötelezettségeit. Görögország határőrizeti teljesítményét bohózatba illőnek nevezte.

Arra a felvetésre, hogy a görög-török tengeri határt nemigen lehetne lezárni, azt mondta, hogy a török biztonsági szervek meg tudják oldani a feladatot, ha utasítást kapnak rá. „Nekünk azonban még fontosabb a közeli schengeni határ Magyarországon és Szlovéniában” – mondta.

Szerinte a „magyarok már gondoskodnak a rendes védelemről”, és most a szlovén határ biztosítására kell összpontosítani. A Horvátországból a schengeni övezetbe belépésre jelentkező valamennyi embert és járművet szigorúan ellenőrizni kell „végre”, és a „menekültek regisztrációja” mellett „lehetséges terroristák” után is kutatni kell – mondta.

„Nem engedhetjük meg, hogy beutazzanak emberek a személyazonosságuk pontos ellenőrzése nélkül” – mondta Herrmann, aki szerint ha a szlovén-horvát határ megfelelő ellenőrzése nem valósul meg „heteken belül”, akkor a „saját határunkon kell aktivizálódnunk”.

A schengeni övezetbe belépő emberek „100 százalékos ellenőrzését” kell megcélozni, mert a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus jelentette biztonsági kockázat hatalmas, az pedig „szegénységi bizonyítvány” Németországról, hogy a párizsi terrortámadások után öt héttel nincs „megbízható ellenőrzés” a határokon.

A CSU politikusa elmondta, hogy a bajor-osztrák határon még mindig vannak átkelők, amiket nem ellenőriz a szövetségi rendőrség, mert nincs elég embere, a bajor hatóságok pedig szívesen segítenének, átvennének határőrizeti feladatokat a szövetségiektől, de a berlini vezetés ezt nem engedi. „Nem arról van szó, hogy a szövetségi rendőrségnek valami baja lenne a bajor rendőrséggel. Ez egy tisztán politikai döntés, amit Berlinben hoztak meg” – mondta.

A menekülthullámról szólva rámutatott, hogy a bajor határon naponta belépő menedékkérők száma még mindig a 4 ezer körüli tartományban van, és figyelmeztetett, hogy ennek jelentőségét nem szabad kicsinyíteni.

El kell érni, hogy a naponta érkezők átlagos száma csökkenjen ezerre, mert „bő 350 ezer menekült befogadását és integrációját meg tudjuk oldani 2016-ban”, de azzal már nem tudna megbirkózni Németország, ha jövőre is több mint egymillióan érkeznének – mondta.

Joachim Herrmann azt mondta, hogy a bajor kormány türelme véges, és másfél hónapon belül eredményeket akar látni. „Figyelmeztetek, hogy az időt tekintve nincs nagy mozgásterünk, ha 2016-ban jelentősen csökkenteni akarjuk a menekültek számát. Legkésőbb február közepén mérleget kell vonnunk.”

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.