Az ellenzék szerint vége a lengyel demokráciának

külföld
2015 december 28., 15:28
comments 590

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hétfőn reggel aláírta azt a sok bel- és külföldi kritikával illetett új törvényt, ami korlátozza a lengyel alkotmánybíróság mozgásterét. A lengyel ellenzék szerint a jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) által támogatott lengyel kormány ezzel a törvénnyel „megtörte az országot”, és kikövezte az utat egy autoriter rendszer felé.

„Ezzel vége a lengyel demokráciának”

- mondta Mateusz Kijowski ellenzéki vezető a Guardiannek. Ő egy olyan demokráciapárti szervezet vezetője, ami az elmúlt hetekben több tízezer embert vitt az utcára, hogy tiltakozzanak az új kormány lépései és a PiS politikája ellen.

Andrzej Duda köztársasági elnök a kormányt támogató PiS tagja volt, mielőtt köztársasági elnök lett, így nem volt olyan nagy meglepetés, hogy aláírta a jogszabályt, még ha a több EU-s politikus és amerikai diplomaták is kritizálták az alkotmánybíróság korlátozását célzó szabályt. Az egyébként jogász végzettségű Duda délelőtt tévébeszédben indokolta meg, miért is látta jónak aláírni a törvényt. Ő úgy látta, hogy a jogszabály végre lezárja az alkotmánybírósággal kapcsolatos vitákat.

Kaczynski és Szydlo ünnepelnek. Fotó: AFP/JANEK SKARZYNSKI
photo_camera Kaczynski és Szydlo ünnepelnek a PiS választási győzelme után októberben. Fotó: AFP/JANEK SKARZYNSKI

A mostani politikai vita a múlt hónapban kezdődött, mikor az új kormány 5 új bírót jelölt ki a 15 fős alkotmánybíróságba. A lengyel ellenzék szerint ez az 5 bíró közel áll a PiS-hez, és így a kormány nézeteihez is.

Az új törvény szerint az alkotmánybíróság ezentúl csak úgy hozhat döntéseket, ha a 15 tagból legalább 13 jelen van, és a döntéseiknek legalább a bírák kétharmadának támogatását kell bírniuk.

Kritikusok szerint a 13 fős szabály nagyon lelassítja a bíróság munkáját, a kétharmados szabály pedig lehetetlenné teszi, hogy a többi bíró megkerülje a kormány által kijelölt 5 új tagot. Az 5 új bíró így meg tudja akasztani az egész testület munkáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.